10 milioane euro pentru culturile afectate de secetă

568

Proprietarii din Gorj ai suprafeţelor de teren cultivate şi afectate de seceta din această vară vor primi despăgubiri din partea Uniunii Europene. La nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Gorj se vehiculează suma totală de circa 10 milioane euro pentru acordarea despăgubirilor, în funcţie de nivelul şi valoarea pagubelor.

În Gorj, culturile de soia au fost distruse în totalitate, pe jumătate fiind afectate şi cele de floarea soarelui, însă din cauza secetei au avut de suferit şi culturile de porumb. Zonele cele mai afectate sunt în partea de sud a judeţului, respectiv Ţânţăreni, Brăneşti, Săuleşti, Vladimir, Aninoasa, Turburea. “S-a negociat cu UE şi s-a alocat o sumă de circa 10 milioane euro pentru aceste despăgubiri, ele urmând să fie acordate în funcţie de nivelul pagubelor”, a spus subprefectul Sorin Arjoca.
Până acum, datele primite de la primăriile din Gorj au fost centralizate în proporţie de 75%, fiind calamitate aproximativ 2.200 de hectare de terenuri şi culturi agricole, valoarea pagubelor ridicându-se la aproape 2 milioane euro.
Prin Ordinul Prefectului nr. 196/05.08.2015, s-au solicitat la toate localităţile din judeţ informaţii referitoare la situaţia culturilor şi a suprafeţelor de teren afectate de secetă. În acest sens, toţi fermierii afectaţi de temperaturile crescute şi lipsa precipitaţiilor, pot depune o cerere la primărie, privind culturile şi suprafeţele de teren afectate. Gradul de dăunare şi valoarea pagubelor fiecărui fermier care a înaintat o cerere către primărie, va fi evaluată de către o comisie constituită la nivelul administraţiei locale, care se va deplasa în teren pentru întocmirea unui proces verbal.

Despăgubiri până la finele anului
La nivelul Ministerului Agriculturii se vehiculează faptul că, până la sfârşitul acestui an, despăgubirile pentru culturile agricole calamitate de secetă ar putea să fie plătite în avans. Conform conducerii Ministerului Agriculturii, pentru culturile de bază, sprijinul financiar nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, iar Comisia Europeană este de acord cu aceste sume.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here