12 cereri depuse pentru subvenţia la motorină

368

107189-162085_1Fermierii gorjeni sunt aşteptaţi până la sfârşitul acestei luni pentru a trece pe la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj acolo unde trebuie să îşi depună cererea trimestrială de acord pentru subvenţia la motorină pe anul 2011.

Potrivit Corinei Dorobanţu, directoarea APIA Gorj, la sediul instituţiei pentru anul 2011 s-au înregistrat puţin peste 60 de dosare care conţineau cererea de acord pentru ajutorul la motorină în anul 2011. După obţinerea acordului prealabil, emis de către APIA Gorj în limita plafonului prevăzut de HG 408/2010, beneficiarii, respectiv agricultorii gorjeni trebuie să depună la sediul instituţiei o cerere pentru determinarea trimestrială a cantităţii de motorină pentru care se aplică ajutorul de stat sub formă de rambursare. Cererea se va depune până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea şi va fi însoţită de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul 126/2010. „Cererile de acord pentru cel de-al treilea trimestru au început să se depună din primele zile ale acestei luni la sediul instituţiei, data limită fiind 31 octombrie a.c. La nivel naţional, pentru trimestrul al doilea s-a alocat o sumă de 83.808.897 lei, din care 74.843.065 lei pentru sectorul vegetal, 8.281.572 lei pentru zootehnie şi 684.260 lei pentru capitolul îmbunătăţiri funciare. Pentru anul 2011, cuantumul ajutorului la motorina folosită în agricultură este de 1,2 lei pe litru. Până acum, la sediul APIA Gorj s-au înregistrat un număr de 12 cereri de acord pentru trimestrul al treilea pentru ajutorul de stat pentru motorina folosită în activităţile agricole”, a declarat Corina Dorobanţu.

Condiţii de acordare

Reprezentanţii APIA Gorj spun că ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare şi reprezintă diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă. Acest ajutor financiar de stat se acordă pentru motorina utilizată în agricultură, producătorilor agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, precum şi alte evidenţe funciare şi care exploatează terenuri agricole în scopul obţinerii producţiei agricole. De asemenea, beneficiarii ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură sunt întreprinderile mici şi mijlocii care desfăşoară activitate în domeniul producţiei primare agricole.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here