124 ani de la naşterea slt. Ecaterina Teodoroiu, erou național

678

Ecaterina Teodoroiu, supranumită şi „Eroina de la Jiu”, este una dintre cele mai importante figuri feminine din istoria României, fiind prima femeie ofițer din Armata României.

Actul de naștere al Cătălinei Toderoiu
Cătălina Toderoiu s-a născut la 14 și nu la 16 ianuarie 1894, în localitatea Vădeni (astăzi parte a municipiului Târgu Jiu), judeţul Gorj. Actul de naștere al „Eroinei de la Jiu”, Ecaterina Teodoroiu, în realitate Cătălina Toderoiu, a fost depus spre păstrare permanentă la Direcția Județeană Gorj a Arhivelor Naționale, fiind într-o stare bună de conservare, de către Primăria orașului Târgu-Jiu, oraș ce înglobează în prezent fosta comună Vădeni. Prin acest document se atestă nașterea în ziua de 14 ianuarie 1894 a Cătălinei Toderoiu, fiica lui Vasile Toderoiu, de 34 de ani, și Elena Toderoiu, de 27 de ani, de profesie agricultori, domiciliați în comuna Vădeni, județul Gorj. „Facem mențiunea că data nașterii este 14 ianuarie și nu 16 ianuarie, așa cum este menționată de diverși biografi, data de 16 ianuarie 1894 fiind în realitate data când a fost înregistrată nașterea în registrul de stare civilă”. Deosebit de importantă este mențiunea făcută pe marginea unuia dintre cele două exemplare ale actului de notarul comunei, Vasile Manta, cu cerneală verde, în urma decesului eroinei: „22 August 1917 – Moartă în luptele de pe frontul Mărășești-Oituz cu gradul de sublocotenent”.

Ceremonialul din 14 ianuarie 2018, de la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din municipiul Târgu-Jiu
Duminică, 14 ianuarie 2018, pe o vreme rece și umedă de iarnă, la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din municipiul Târgu-Jiu a avut loc un ceremonial evocator dedicat împlinirii a 124 ani de la naşterea „Eroinei de la Jiu”. A fost un ceremonial special. Domnul Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” a organizat un parastas pentru „sufletul curat” al Cătălinei. La ora 14.30, un sobor de preoți în frunte cu Constantin Măgdoiu, preotul Garnizoanei Târgu-Jiu, au făcut, timp de un sfert de oră, o slujbă de pomenire a celei care a fost slt. Ecaterina Teodoroiu. A urmat apoi o scurtă alocuțiune omagilă realizată de domnul Adrian-Marcel TUDOR-DRĂGHICI, viceprimar al municipiului Târgu-Jiu, după care, împreună cu domnul col. (r.) dr. ing. Walter Loga, președintele Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, au depus o jerbă de flori la mormântul Cătălinei. Dansatorii Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”, după ce au depus garoafe roșii în jurul mormântului, au făcut o „Horă de pomenire”, după un obicei din Gorj, în timp ce trei femei din ansamblu au împărțit un colac cu lumânare la fiecare participant, iar un bărbat, tot din acest ansamblu artistic, a dat câte o cană de vin rece la cei care au dorit. Dacă era fiert, era și mai bine. La acest eveniment a participat și o delegație a A.N.C.E.„R.M.” Gorj, alcătuită din: col. (r.) dr. ing. Walter Loga, col. (rtr.) Ion C. Gociu, doamna Cornelia Gociu, doamna prof. dr. Elena Cornoiu, prof. Grigore Haidău, prof. Ion Pința, prof. Dorel Șorop, lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, lt. col. (r.) Nicolae Bușe și ing. Vasile Ionescu. Este prima noastră activitate din acest an. Aducem și pe această cale, mulțumirile noastre domnului director Gheorghe Porumbel și Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”. Un pios omagiu, Cătălina. Numele tău să fie binecuvântat, de acum și până-n veac!
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here