12,77 milioane de lei, pentru concediații din CE Oltenia! Suma se dublează pentru disponibilizații lui 2018

573

Ministerul Energiei propune alocarea sumei de 12,77 milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale pentru cei 1.000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia, care vor fi concediați în 2017, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, postat pe site-ul ministerului. Propunerea conține și suma necesară pentru disponibilizările de anul viitor, dar și pentru 2019 și 2020.

“Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea alocării sumei de 12.774 mii lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru anul 2017 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare pentru un număr de 1.000 de persoane disponibilizate în anul 2017 din cadrul Societății Complexul Energetic Oltenia”, potrivit notei de fundamentare. Pentru anul 2018, suma necesară va fi de 28,6 milioane de lei, pentru 2019 — 20,5 milioane de lei, iar pentru 2020 — 4,7 milioane de lei. Complexul Energetic Oltenia (CEO) vrea să disponibilizeze în total 1.740 de angajați în perioada 2017 — 2018, din care 1.000 de angajați în acest an, jumătate față de planurile inițiale, se arată în revizia a doua a Planului de restructurare, reorganizare și eficientizare. “Prin planul de restructurare, reorganizare și eficientizare (revizia 1) aprobat de acționari în decembrie 2016, s-a propus disponibilizarea a 802 salariați comparativ cu planul inițial unde fuseseră propuși spre disponibilizare 2.000 de salariați. Acest plan revizuit (revizia 1) a fost pus în consonanță cu bugetul de venituri și cheltuieli ce trebuia să fie rectificat, însă rectificarea BVC nu a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern și, prin urmare, societatea nu are acoperite în fondul de salarii sumele necesare pentru plata celor 1.200 de persoane nedisponibilizate. Sub acest aspect, un plan revizuit și actualizat este solicitat de ministerele avizatoare la momentul în care se va depune proiectul de buget pentru anul 2017”, se arată în document.

Dependența care a redus disponibilizările
La dimensionarea planului, compania a ținut cont și de faptul că, în perioada decembrie 2016 — ianuarie 2017, Sistemul Energetic Național (SEN) a demonstrat că este dependent de disponibilitatea blocurilor energetice ale CE Oltenia pe fondul lipsei de apă și vânt. De asemenea, asigurarea combustibilului necesar pentru cele 11 blocuri energetice disponibile a fost imposibilă, deoarece nu au fost emise hotărârile de guvern pentru exproprierea pe cauză de utilitate publică a proprietăților din coridoarele Jilț și Roșia, prin urmare sunt necesare lucrări tehnologice care impun o forță de muncă însemnată. În plus, fiabilitatea și operarea blocurilor energetice datorită proceselor de disponibilizare anterioare a scăzut sau a devenit deficitară prin plecarea de personal cu expertiză în domeniu.
“Datorită acestor motive, prin acest plan se propune disponibilizarea a 1.000 de salariați față de 2.000 cât erau în planul anterior aprobat pentru anul 2017”, menționează documentul citat. De asemenea, pentru anul viitor se prevede disponibilizarea a 740 de angajați. Planul inițial de eficientizare a Complexului Energetic Oltenia, realizat anul trecut, prevedea disponibilizarea a 5.000 de salariați până în 2020, prin plecare voluntară sau pensionare. Pentru 2016 era prevăzută plecarea a circa 2.000 de angajați. La 31 decembrie 2016, compania avea 14.332 de salariați.
“Este irațional ca și CE Oltenia să disponibilizeze personal și implicit să închidă capacități de producție, în condițiile în care grupurile energetice ale companiei sunt conforme cu legislația de mediu, iar alte companii nu respectă aceste prevederi. Nu este normal ca un producător de energie al cărui cost de producție este mai mare decât al CE Oltenia să fie lăsat să funcționeze reducând și profitul și consumând un combustibil foarte valoros și ale căror rezerve sunt spre epuizare (gaz), iar CE Oltenia să-și disponibilizeze salariații în condițiile în care costul de producție al companiei este mult mai mic decât al acelui producător”, mai spun reprezentanții CEO, citați de Agerpres. Totodată, planul prevede investiții totale de 2,7 miliarde de lei în perioada 2017-2020, din care 655 milioane de lei în acest an.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here