Consiliul Local Motru face diligențe la CEO pentru cărbunele prea scump, achiziționat de UATAA

768

Printr-o adresă transmisă de Consiliul Local Motru conducerii Complexului Energetic Oltenia, reprezentanții acestui for solicită sprijinul companiei cu privire la acceptarea furnizării cărbunelui către Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă(UATAA) la prețul mediu de producție al Carierei Lupoaia și al Carierei Roșiuța. Se subliniază în acest sens situația financiară critică pe care o are UATAA, principalul producător şi distribuitor de căldură şi apă caldă menajeră din municipiul repectiv, dar și faptul că, în prezent, UATAA cumpără cărbunele de la CEO cu 63 de lei pe tonă, preţ la care se adaugă indicele de corecţie în funcţie de puterea calorică, deși îl poate achiziționa la jumătate din acest preț.

UATAA Motru este o societate de interes public cu capital 100% al Consiliului Local Motru şi care îşi desfăşoară activitatea în mod continuu în sprijinul populaţiei, unităţilor de învăţământ, unităţilor publice şi a altor agenţi economici. Situaţia financiară prezentă a societăţii este însă destul de critică, în sensul că, recuperarea creanţelor se desfăşoară greoi, fapt ce duce la imposibilitatea achitării la zi a cheltuielilor curente, a datoriilor către furnizori şi la bugetul consolidat al statului. De altfel, această situaţie de natură internă a creat şi cauza intrării în insolvenţă a societăţii în decembrie 2015, insolvența fiind cerută de CE Oltenia.

Creanțe de 3000 mii de lei
Consiliul Local Motru arată acum că ponderea creanţelor neîncasate este foarte mare în rândul populaţiei, constituită în 17 asociaţii de proprietari, dar și faptul că, cei mai mulţi datornici sunt reprezentaţi de către personalul angajat al CE Oltenia. De altfel, în urma unei evaluări la nivelul asociaţiilor de proprietari debitul este în prezent de circa 3000 mii de lei, fapt care a fost comunicat şi conducerii complexului în speranţa găsirii unor soluţii de compensare sau reducere a acestor sume.
În atare condiții, UATAA Motru cumpără cărbunele de la Complexul Energetic Oltenia la preţul de 63 lei pe tonă, preţ la care se adaugă indicele de corecţie în funcţie de puterea calorică, preţul final fiind mult mai mare. “Consiliul Local Motru solicită sprijin din partea Complexului Energetic Oltenia cu privire la acceptarea furnizării cărbunelui către UATAA Motru la preţul mediu de producţie al Carierei Lupoaia sau Carierei Roşiuţa. Menţionăm că preţul de producţie al cărbunelui în perioada 2016-2017 la Cariera Roşiuţa este de aproximativ 38 lei/tonă fără TVA, iar la Cariera Lupoaia este de aproximativ 36 lei/tonă fără TVA. Acceptarea de către dumneavoastră a livrării cărbunelui la preţul mediu de producţie ar fi benefică pentru UATAA Motru pentru că astfel s-ar menţine preţul actual de producţie al agentului termic sau chiar ar putea scade, Primăria Motru având posibilitatea să nu mai plătească subvenţia către populaţie”, se arată în adresa CL adresată încă de luna trecută CEO.

În interesul cetățenilor
Pe de altă parte, se mai arată în document, cetăţenii municipiului Motru ar beneficia, în continuare, de apă caldă şi căldură, iar UATAA ar putea să-şi onoreze eşalonarea plăţilor pentru ieşirea din insolvenţă.
Solicitările în cauză, agreate se pare de conducerea CEO, au fost formulate în urma discuţiilor purtate de Consiliul Local Motru în interesul cetăţenilor în cadrul şedinţei ordinare din luna mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here