2.200 de absolvenţi, aşteptaţi la AJOFM Gorj

În această perioadă, absolvenţii de liceu şi de facultăţi din judeţul Gorj sunt aşteptaţi la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) pentru a se înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Reprezentanţii AJOFM Gorj se aşteaptă ca numărul absolvenţilor care le vor trece pragul să depăşească 2.200 de persoane. Aceasta este etapa prealabilă şi obligatorie pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj, absolvenţii putând să facă acest lucru în intervalul 30 mai – 28 iulie.
Conform lui Marcel Bălă, şeful Agenţiei Locale Târgu-Jiu a AJOFM, absolvenţii au la dispoziţie 60 de zile de la absolvire pentru a se prezenta la agenţiile din judeţ ale instituţiei. Acest lucru se aplică absolvenţilor de liceu, indiferent dacă promovează sau nu examenul de bacalaureat. “Indemnizaţia de şomaj se va acorda de la data de 29 iulie în situaţia în care cererea va fi înregistrată în termen de zece zile de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire sau de la data înregistrării cererii de acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă cererea este înregistrată după expirarea celor zece zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data expirării perioadei de 60 de zile, adică maxim 28 iulie 2016. Dacă absolvenţii aflaţi în una dintre situaţiile de mai sus nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire adică până în ziua de 28 iulie a.c., ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj”, a declarat şeful Agenţiei Locale Târgu-Jiu a AJOFM Gorj.
În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la AJOFM curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă. Dacă acesta nu este promovat în termen de 12 luni şi persoana nu s-a înregistrat în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, atunci persoana în cauză nu va mai avea dreptul la indemnizaţie de şomaj, dar va putea beneficia de serviciile de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de formare profesională gratuită.

Subvenţii pentru angajatori
În sprijinul absolvenţilor, AJOFM Gorj acordă subvenţii acelor angajatori care încadrează în muncă absolvenţi în interval de 12 luni de la absolvire, acestea acordându-se diferenţiat în funcţie de nivelul de studii. Astfel, se alocă din bugetul de stat câte 500 de lei/lună pentru firmele care angajează absolvenţi din învăţământul profesional, 600 de lei/lună pentru absolvenţii de liceu sau cei de studii superioare fără examen de licenţă, şi de 750 de lei/lună pentru absolvenţii de studii superioare cu examen de licenţă. Subvenţia se acordă timp de un an de zile de la data semnării convenţiei, iar angajatorul este obligat să menţină raporturile de muncă timp de 18 luni.

În vederea înregistrării la AJOFM Gorj, absolvenţii trebuie să prezinte: act de identitate fotocopie şi original; act de studii (adeverinţă de absolvire, certificate de absolvire sau diplomă de bacalaureat) şi de calificare în fotocopie şi original – în cazul adeverinţei trebuie să rezulte că data absolvirii anului terminal a fost 29 mai 2015; adeverinţă eliberată de medicul de familie din care să rezulte dacă este “apt de muncă” sau nu; dosar cu şină de carton.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here