20.800 de lei, valoarea amenzilor aplicate de inspectorii sanitar-veterinari

570

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut public în cursul zilei de joi raportul de control pe luna noiembrie. Astfel, luna trecută, şi la nivelul judeţului Gorj au fost desfăşurate activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, depozitarea de seminţe, legume şi fructe. Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
La Gorj, inspectorii DSVSA au aplicat sancţiuni contravenţionale în cuantum de 20.800 de lei în unităţile alimentare pentru: întreţinerea necorespunzătoare a spaţiului de depozitare a materiilor prime, zone murdare, prezenţa păianjenilor pe paviment şi pereţi, alimente depozitate pe paviment, personalul nu are echipament de protecţie, aparatura frigorifică nu este igienizată, nu se monitorizează şi înregistrează temperaturile de depozitare, lipsa contractului DDD, funcţionarea fără înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, blaturile rafturilor prăfuite, nerespectarea de către personalul angajat a cerinţelor legale de depozitare a SNCU, manipulare şi etichetare necorespunzătoare, resturi de alimente împrăştiate pe paviment, trasabilitate, punere pe piaţă produse fără analize. De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă şi probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
La nivel naţional, în unităţile din industria agroalimentară s-au efectuat 8.109 controale, fiind acordate 69 de avertismente, precum şi 84 de amenzi în cuantum de 145.100 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here