2017 vine cu noutăți culturale în Gorj

598

Anul 2017 aduce cu sine o serie de noutăți în plan cultural. Conducerea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj a anunțat că anul acesta, la nivelul județului nostru, vor fi organizate, în premieră, o serie de evenimente, de la un concurs național de poezie, la un festival dedicat portului popular și un târg al ocupațiilor tradiționale. Toate acestea au fost incluse, alături de multe altele, în Agenda Culturală a Gorjului pe 2017.

Despre 2016 se poate spune că a fost un om bogat din punct de vedere cultural, mai ales că fiind ”Anul Brâncuși în Gorj”, au fost organizate foarte multe evenimente dedicate marelui sculptor gorjean. O parte dintre acestea au fost inițiate de CJCPCT Gorj. ”Am avut privilegiul, ca președinte al Comisiei de Propuneri și Organizare a ”Anului Brâncuși în Gorj”, să mi se accepte unele dintre propuneri care s-au și pus în lucru, începând de la montarea la intrările în județ a unor panouri cu textul ”Gorj – Acasă la Brâncuși”, care să sugereze oricui intră în județ că intră într-un spațiu sacru, într-un spațiu al artei universale, pe care, evident, Gorjul îl datorează lui Brâncuși. Practic, majoritatea proiectelor propuse pentru Anul Brâncuși s-au desfășurat în bune condiții și am să mă refer exclusiv la evenimentele propuse de Centru, începând de la organizarea unor expoziții ”Acasă la Brâncuși” în Republica Moldova, Ucraina, Germania, Italia, Bulgaria și în câteva orașe din țară, prin care am încercat să promovăm Târgu-Jiul și Gorjul”, a declarat Ion Cepoi, managerul CJCPCT Gorj. De mare succes s-au bucurat în 2016 și Ziua Internațională a Iei, Festivalul Internațional de Literatură ”Tudor Arghezi”, Festivalul Internațional al Artelor Vizuale ”GorjFest”, Tabăra Internațională de Miniatură și Transalpina Fest. ”Indubitabil, a fost o reușită și Ziua Internațională a Iei, când Centrul Județean pentru Conservare, în 24 iunie, a adus la Târgu-Jiu, pentru Parada Iei, peste 600 de purtători de costum popular românesc. De succes s-a bucurat și Festivalul Internațional de Literatură ”Tudor Arghezi”, pentru prima dată întâmplându-se două evenimente notabile: prezența la Târgu-Jiu a întregii conduceri a Uniunii Scriitorilor din România, inclusiv a academicianului Nicolae Manolescu, dar și prezența, pe lângă alți reprezentanți de marcă ai literaturii internaționale, și a poetei Xiao Xiao, din China. Impactul acestui festival asupra poetei din China a fost atât de mare încât, odată ajunsă în țara natală, într-una dintre cele mai mari reviste de cultură din China, o pagină întreagă a fost dedicată Festivalului ”Tudor Arghezi”. Ne-am bucurat, de asemenea, de prezența reprezentanților a peste zece țări la Salonul Internațional de Caricatură, precum și a unor reprezentanți din șapte țări la Festivalul Internațional al Artelor Vizuale ”GorjFest 2016”. Marele rezultat al GorjFestului 2016 a fost acela că am reușit să înființăm, la Motru și la Rovinari, două colecții de sculptură pe care le-am donat administrațiilor publice locale. Foarte importante au mai fost apoi Tabăra Internațională de Miniatură, cu participanți din România, Italia și Bulgaria, dar și Transalpina Fest, a cărui locație a fost Rânca”, a mai precizat Ion Cepoi.

Concursuri și festivaluri la prima ediție
Și 2017 se anunță a fi un an la fel de bogat din punct de vedere cultural. Anul acesta va fi dedicat Ecaterinei Teodoroiu, dar vor continua și activitățile dedicate lui Constantin Brâncuși. ”Pe 2017 sunt câteva proiecte. În primul rând, este vorba de Centenarul Ecaterina Teodoroiu – 100 de ani de la trecerea în neființă a acesteia. Primăria Târgu-Jiu și Consiliul Județean lucrează la un program pe întreg anul 2017. Se va continua ”Moștenirea Brâncuși” pentru că pe 16 martie se vor împlini 60 de ani de la trecerea în neființă a lui Brâncuși”, a explicat managerul CJCPCT Gorj. În Agenda Culturală a Gorjului au fost incluse însă și câteva evenimente aflate la prima ediție. ”S-au propus, pe lângă manifestările tradiționale deja, care, în mod normal, continuă, și câteva evenimente noi. În primul rând, în martie am propus Casei de Cultură Motru și a acceptat organizarea unei prime ediții a unui concurs național de debut în poezie ”Nicolae Dragoș”. E o personalitate majoră a literaturii române contemporane, care chiar merită lucrul acesta. În aprilie va fi o primă ediție a ”Zilelor Portului, Cântecului și Jocului Popular” la Bărbătești. Bărbăteștiul intră deja în circuitul județean al organizării de festivaluri. Evenimentul se va adresa atât copiilor, cât și adulților. Ideea în sine este de a acorda primordialitate costumului popular, nu jocului, nu cântecului, pentru că județul e plin de festivaluri de genul acesta. În perioada 23-31 mai, odată cu Festivalul Internațional de Literatură ”Tudor Arghezi”, Centrul va organiza Tabăra și Salonul Internațional de Pictură România-Israel. Este o zonă pe care vrem să o exploatăm pentru că și albumul ”Tudor Arghezi – 11 poezii” din cadrul festivalului va apărea în versiune română – idiș. În iunie, se va încerca o remodelare a evenimentului de la Padeș, sub genericul ”Fiii Gorjului – Întoarcerea acasă”, întrucât noua conducere a Ligii Culturale ”Fii Gorjului” dorește ca la eveniment să participe cu adevărat mari personalități originare din Gorj, ceea ce și noi vrem de foarte mult timp. În iulie, Centrul va organiza o mare expoziție de artă plastică, artă populară și fotografie artistică ”Acasă la Brâncuși” la Palatul Parlamentului din București. În septembrie, în cadrul ”GorjFest 2017”, intenționăm să continuăm înființarea de spații culturale distincte în localități importante ale Gorjului prin crearea unei colecții de artă modernă la Țicleni. Vor fi cel puțin două sculpturi, pe care o să le amplasăm în spațiul verde din zona Casei de Cultură din localitate. În decembrie, la Polovragi, se va organiza Târgul Meșteșugurilor și Ocupațiilor Tradiționale ale Oltenilor de sub Munte. Ca o ultimă informație pe zona culturală, anul acesta, sper în maxim două luni de zile, să înființăm la Târgu-Jiu reprezentanța Gorj a Uniunii Scriitorilor din România”, a mai spus Ion Cepoi.

30% dintre localitățile județului, în ”zona gri” a culturii
Ca și în anii trecuți, nu toate localitățile se implică în ceea ce privește organizarea de evenimente culturale. Potrivit conducerii CJCPCT Gorj, circa 30% dintre localități se mențin într-o ”zonă gri” a culturii, caracterizată mai ales prin lipsa de inițiativă în ceea ce privește organizarea de evenimente culturale. ”Aproximativ 70% dintre localități sunt viabile din punct de vedere cultural; restul de 30%, ”zona gri” cum am numit-o eu, manifestă în continuare reticență față de actul cultural datorată fie lipsei de interes a administrației publice locale, fie acceptării de către aceasta a unor responsabili culturali lipsiți de orice inițiativă. Din perspectiva Centrului, ca și centru metodic pentru așezămintele din județ, practic majoritatea proiectelor propuse pentru anul 2016 s-au desfășurat, cu o excepție majoră: Festivalul interjudețean de umor ”Calotescu-Neicu” de la Turceni, care a fost anulat de administrația în funcțiune în aprilie 2016. Anul acesta am văzut că și-au prevăzut în agenda culturală reluarea festivalului. Problema este că au trimis agenda culturală acum două zile, la aproximativ două luni după ce agenda județului s-a făcut, ceea ce înseamnă că, în principiu, vor organiza singuri. Vom vedea ce va fi”, a declarat managerul CJCPCT Gorj. Tendința aceasta pare să se mențină și în 2017. Deși în județ au fost trimise solicitări pentru Agenda Culturală a Gorjului pe 2017 încă din luna octombrie a anului trecut, până ieri, la CJCPCT, nu ajunseseră încă agendele din 22 de localități ale județului. Este vorba de: Albeni, Aninoasa, Arcani, Bălănești, Berlești, Bîlteni, Bolboși, Borăscu, Brănești, Crușeț, Hurezani, Ionești, Logrești, Mătăsari, Peștișani, Plopșoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Samarinești, Schela, Slivilești, Stănești, Turcinești și Văgiulești. Agenda Culturală a județului Gorj pe 2017 va fi lansată vineri, în cadrul seminarului metodic ”Strategii și politici culturale în Gorj”, ce se va desfășura la Muzeul Județean Gorj și la care sunt așteptați să participe directori de așezăminte și responsabili culturali din întreg județul.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here