22 de unităţi de învăţământ din Gorj, în vizorul ARACIP

574

22 de unităţi şcolare din judeţul Gorj vor primi, în acest an şcolar, vizita comisiilor de experţi ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). În urma acestor vizite, şcolile vor primi şi calificative care să evidenţieze calitatea actului educaţional în respectivele şcoli: Nesatisfăcător, Satisfăcător, Bine, Foarte bine şi Excelent.

22 de şcoli şi licee din judeţul Gorj se află pe lista unităţilor de învăţământ ce vor trece în cursul acestui an şcolar printr-o evaluare externă din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), în cadrul a două proiecte pe fonduri europene. În majoritatea cazurilor, este vorba de şcoli gimnaziale din mediul rural: Şcoala Gimnazială Jupîneşti, Şcoala Gimnazială „Ion Grigoroiu” Leleşti, Şcoala Gimnazială Lihuleşti, Şcoala Gimnazială Negreni, Şcoala Gimnazială Cîlnic, Şcoala Gimnazială Cărpiniş, Şcoala Gimnazială „Mazilu Vipie Gheorghe” din satul Valea Mănăstirii, comuna Cătunele, Şcoala Gimnazială „Nicolae Caranda” Glogova, Şcoala Gimnazială „Ion Popescu Voiteşti” din satul Voiteşti Vale, comuna Bălăneşti, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Negomir, Şcoala Gimnazială Padeş, Şcoala Gimnazială Stejari, Şcoala Gimnazială „Cornelius Radu” Rădineşti, Şcoala Gimnazială Cruşeţ, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Polovragi, Şcoala Gimnazială Corobăi, Şcoala Gimnazială Muşeteşti şi Şcoala Gimnazială Bumbeşti-Piţic. Vizita experţilor ARACIP o vor mai primi în acest an şcolar şi patru unităţi de învăţământ din mediul urban: Grădiniţa cu Program Prelungit Rovinari, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” Târgu-Cărbuneşti şi Liceul Tehnologic Turceni. Evaluatorii special pregătiţi vor verifica dacă şcolile îndeplinesc sau nu nivelul minim de calitate în educaţie, unităţile urmând a fi evaluate complet din punctul de vedere al întregii activităţi de organizare şi funcţionare. În urma evaluării, unităţile şcolare vor primi calificative, de la „Nesatisfăcător” la „Excelent”. Unităţile şcolare care nu reuşesc să obţină un calificativ minim primesc o perioadă de timp pentru a remedia problemele cu care se confruntă, după care trebuie să solicite din nou evaluarea. Dacă, după trei vizite de acest fel, indicatorii tot nu sunt atinşi, se poate ajunge până la desfiinţarea instituţiei de învăţământ. Nivelul minim pentru acreditare a unei şcoli este „Satisfăcător”.

Zece experţi evaluatori ARACIP în Gorj
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) este organismul a cărui sarcină este de a supraveghea ca fiecare instituţie de învăţământ din ţară să îndeplinească cerinţele minime obligatorii care să-i permită desfăşurarea activităţii de furnizare a educaţiei. Întregul proces de evaluare îşi propune constatarea unor eventuale probleme şi deficite în şcoli în scopul de a găsi cel mai bun mod de a fi remediate sau îmbunătăţite. În judeţul nostru sunt zece experţi în evaluare şi acreditare ARACIP, doi dintre fiind însă, în acest moment, suspendaţi la cerere deoarece ocupă funcţia de inspector şcolar.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here