24 ianuarie, arc peste timp

1197

Vineri 22 ianuarie a.c. în Amfiteatrul Colegiului Naţional „Spiru Haret” (CNSH) din Tg-Jiu a avut loc un moment comemorativ dedicat Unirii Principatelor de la 24 Ianuarie 1859. Cu acest prilej, organizaţia Cultul Eroilor „Regina Maria” de la CNSH a primit un nume. Au participat elevi din clasele a IX-a A, D şi E şi a X-a B, profesori, invitaţi.

La ora 12, totul este pregătit: echipa tehnică (Bianchi Ionuţ , Brăete Denis, Ţogoe Bogdan din clasa a X-a H şi Târsu Daniela, X B) a instalat laptopul, boxele, cablurile, ecranul şi face ultimele verificări. Sosesc oaspeţii: col.(r.) dr. ing. Walter Loga, preşedintele filialei Gorj a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” (ANCERM) şi lt.col.(r.) Gigi Buşe, secretar executiv.
u2Activitatea începe cu intonarea imnului „Hora Unirii”. Doamna prof. dr. Elena Cornoiu, coordonatoarea acţiunii, face o scurtă dar emoţionantă trecere în revistă a paşilor realizării „Micii Uniri”: contextul internaţional, idealurile revoluţiei de la 1848, divanurile ad-hoc, 5 ianuarie 1859, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în Moldova, 24 Ianuarie 1859, alegerea lui Cuza ca domn şi în Ţara Românească, reformele iniţiate de Domnul Unirii. Pe ecran se derulează apoi un material despre A.I.Cuza, apoi altul despre reforma învăţământului. Prin introducerea învăţământului primar gratuit şi obligatoriu, România a devansat atunci state avansate din Europa: Italia, Franţa, Marea Britanie, Elveţia. Prin secularizarea averilor mănăstireşti, tânărul stat România recupera aproape un sfert din terenul său arabil care ajunsese prin donaţii făcute de domnitorii moldoveni şi munteni în proprietatea mănăstirilor de la Muntele Athos. În fine, promulgarea Constituţiei (printre cele mai avansate din acea perioadă) deschide calea realizării statului modern România.
u3Urmează momentul Cultul Eroilor: pentru participarea la acţiunea „Crucea Eroilor Neamului” din 1 noiembrie anul trecut, elevele Croitoru Roxana, Ionică Diana, Iscrulescu Larisa, Manea Bianca, Pinţă Andreea, Popescu Ariana şi Untaru Valentina din clasa a IX-a E primesc câte un Certificat de voluntariat. Dl col.(r.)
dr. ing. Walter Loga aminteşte că, în primăvara anului trecut (mai precis în „săptămâna altfel”), o echipă de voluntari de la Spiru Haret, având în grijă parcela în care se odihnesc câţiva eroi căzuţi în primul război mondial, a fost impresionată de starea jalnică în care se afla una dintre cruci: vandalizată îngrozitor, abia se mai putea citi „Ioan, fost învăţător”. Desigur, acel necunoscut învăţător Ioan purta în momentul în care a căzut la datorie, haine militare. Propunerea a fost aprobată în unanimitate de către Biroul Executiv Judeţean şi astfel, organizaţia ANCERM de la CNSH primeşte numele „Ioan, fost învăţător”.
În încheiere, participanţii ascultă piesa „Cuvântul lui Roată către divan”:
…Şi zvâcni codrul ca para,
Grâul tresări din somn.
Striga Roată: „Vrem cu Ţara !
Noi îl vrem pe Cuza, Domn !”
Ion Pinţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here