33 de minori au săvârșit fapte penale

Pe parcursul anului trecut, 33 de minori au intrat în atenția specialiștilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, după ce au săvârșit fapte penale. S-a constatat că aceștia se făceau vinovați de furt, distrugere, posesie de substanțe pirotehnice, schingiuirea animalelor și lovire. Potrivit reprezentanților DGASPC Gorj, pentru o parte dintre acești minori a fost instituită măsură de protecţie de supraveghere specializată și plasament în regim de urgență.

La nivelul judeţului nostru nu există servicii de tip rezidenţial specializate pentru copilul care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal, astfel încât minorii care încalcă legea rămân de cele mai multe ori în sânul familiei, unde sunt supravegheaţi. Pe parcursul anului 2016 au fost semnalate 23 de astfel de cazuri, iar în 2017 numărul minorilor infractori a ajuns la 33. Faptele săvârșite de aceștia sunt: furt, distrugere, posesie de substanțe pirotehnice, schingiuirea animalelor și lovire. Potrivit reprezentanților DGASPC Gorj, pentru o parte dintre acești minori a fost instituită măsură de protecţie de supraveghere specializată și plasament în regim de urgență. “Au fost instituite 13 măsuri de protecţie specială, supraveghere specializată; 5 măsuri plasament în regim de urgenţă, în cadrul Complexului de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Târgu-Jiu; pentru 5 cazuri s-a respins cererea de instituire a măsurii de protecţie specială, supraveghere specializată, de către Tribunalul Gorj; un caz a fost referit către D.G.A.S.P.C. Mehedinţi; un caz este monitorizat în colaborare cu Primăria Bumbeşti-Jiu; 3 cazuri, sunt plecate din ţară, pentru care s-a dat răspuns la Parchet; 5 cazuri sunt în lucru”, a declarat Laurențiu Diaconescu, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj.

În grija părinților, dar sub atentă monitorizare specializată
Conform articolului 67 din Legea 272/2004, măsura de supraveghere specializată se dispune în condiţiile prezentei legi faţă de copilul care a săvârşit o faptă penală şi care nu răspunde penal. În cazul în care există acordul părinţilor sau al reprezentantului legal, măsura supravegherii specializate se dispune de către Comisia pentru protecţia copilului, iar în lipsa acestui acord, de către instanţa judecătorească. Chiar dacă rămân în continuare în grija părinţilor, copiii sunt atent monitorizaţi, iar părinţii trebuie să se asigure că se respectă anumite cerinţe impuse de autorităţi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here