Mii de gorjence şi-au făcut testul pentru depistarea cancerului de col uterin

1237

Cu ocazia Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj aminteşte femeilor din judeţul nostru că un simplu test le poate salva viaţa. În cadrul campaniei de testare gratuită, au fost testate 1.156 de gorjence în 2012 şi 2.483 în 2013. Anul trecut au fost depistate 7 teste pozitive.

În această săptămână, la nivel naţional şi european se desfăşoară campania cu sloganul „STOP cancerului de col uterin“, ocazie cu care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică doresc să tragă un semnal de alarmă în rândul femeilor pentru a preveni răspândirea acestei maladii. „Pentru săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, campania continuă în şcoli, în comunităţile în care există asistenţi comunitari şi mediatori sanitari, fiind prezentate materiale de informare asupra necesităţii depistării  precoce  şi efectuarea în timp util a tratamentului care se impune pentru o vindecare rapidă. Este necesar să conştientizăm că un simplu test efectuat periodic ne poate salva viaţa”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Aproape 31.000 de gorjence, eligibile pentru testarea gratuită
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, aproape 31.000 de femei din judeţul nostru sunt eligibile pentru efectuarea gratuită a Testului Babeş-Papanicolau. Câteva mii şi-au făcut deja testul, în ultimii doi ani. „Pentru cancerul de col uterin au fost catagrafiate la început 30.982 de persoane eligibile, fiind  testate, în 2012, 1156 de femei,  iar în 2013 alte 2.483.
În cursul anului  2013 au fost depistate 7 teste  pozitive, femeile fiind îndrumate către un medic specialist pentru a primi tratamentul adecvat şi a fi monitorizate”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
În continuare, gorjencele au posibilitatea a a-şi face gratuit Testul Babeş-Papanicolau, la nivelul judeţului nostru testarea gratuită făcându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here