630 de gorjeni s-au ales cu infecţii intraspitaliceşti

629

Infecţiile nosocomiale, sau intraspitaliceşti, nu au ocolit nici pacienţii din judeţul nostru. Potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, la ora actuală sunt centralizate 630 de cazuri. 142 de pacienţi au fost internaţi ulterior pentru tratarea infecţiei căpătate în spital. Peste două sute de copii se regăsesc în această statistică a DSP Gorj.

Infecţiile nosocomiale reprezintă infecţii dobândite în spital în urma unor manevre de investigaţie, a unor manevre terapeutice sau din cauza mediului spitalicesc. Termenul de infecţie nosocomială derivă din cuvântul nosocomea care în greaca veche semnifică locul unde sunt adunaţi şi îngrijiţi cei suferinzi, iar în greaca modernă, prin nosocomeion se defineşte spitalul.
La nivelul judeţului Gorj, sute de persoane s-au ales cu infecţii din spital. “Avem 630 cazuri de infecţii nosocomiale. Pe categorii de vârstă, situaţia acestora este următoarea: 56 cazuri la 0-1 an, 105 la 1-4 ani, 160 la 5-14 ani, 177 la 15-49 ani, 66 cazuri la 50-64 ani şi 66 de cazuri la persoane de peste 65 de ani. 142 de persoane au necesitat internare”, a confirmat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.

Costuri mari pentru spitale
Costurile pe care le suportă spitalele pentru a nu le permite bacteriilor şi streptococilor să se dezvolte în voie sunt destul de consistente şi vizează în primul rând achiziţionarea de materiale şi soluţii dezinfectante, de sterilizare şi de igienă. Deşi infecţiile nosocomiale sunt o problemă a tuturor spitalelor din ţară, Ministerul Sănătăţii nu are un program de prevenire şi combatere a acestora. La ora actuală, niciun spital din judeţ nu beneficiază programe naţionale pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale. Fiecare unitate în parte trebuie să aloce bani din bugetul propriu pentru a ţine sub control situaţia.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here