67 de fermieri au depus cererile de acord prealabil pentru subvenţia la motorină

432

Fermierii gorjeni au depus la finalul anului trecut acordurile prealabile pentru a obţine subvenţia la motorina ce va fi utilizată în agricultură în 2016. Numărul acestora este unul mai mare faţă de cel de anul trecut, însă apropiat de cel din campania anului 2014.

Campania de depunere a cererilor de acord prealabil pentru anul 2016 pentru acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură s-a încheiat şi la nivelul judeţului nostru. La sediul Centrului Judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au ajuns nu mai puţin de 67 de cereri în acest an din partea fermierilor gorjeni. Acest număr este unul vizibil mai mare faţă de campania din 2015, când numărul solicitărilor de acord prealabil a fost de 35, însă unul apropiat de cel din campania din anul 2014 când s-au depus 69 de solicitări.
Beneficiarii sunt prevăzuţi la art. 4 din HG nr. 1174/2014, respectiv: producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite, care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole; producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor şi care deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole; organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, aşa cum sunt definite în Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.
Persoanele fizice pot fi acceptate ca potenţiali beneficiari ai prezentei scheme dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here