86 de rentieri gorjeni au obţinut viză pe carnete

379

În judeţul Gorj, până la data de 22 august 2013, din cei 136 rentieri înregistraţi, au primit viza 86 de rentieri pentru o suprafaţă arendată de 138,2456 ha şi 151,9961 ha suprafaţă înstrăinată totalizând echivalentul în lei a sumei de 22.017,46 euro. La data de 01 august au fost transmise 50 de notificări către rentierii cu carnete nevizate, patru dintre aceştia fiind decedaţi. Neavizarea carnetului de rentier până la data de 31 a acestei luni, echivalează cu pierderea dreptului la suma cuvenită pentru anul 2013.

Centrul judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii de rentă viageră agricolă, că termenul limită de vizare a carnetului de rentier este 31 august 2013. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan înstrăinat/pentru care s-a încheiat acordul cu investitorul şi echivalentul a 50 euro/an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan. Pentru suprafeţele mai mici de 1 ha, suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul. Plata rentei viagere se face în lei prin raportare la cursul mediu de schimb calculat de Banca Naţională Română, aşa cum prevede art. 4 din Legea nr. 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare, din anul pentru care aceasta se datorează. Obiectul rentei viagere agricole îl constituie terenurile cu destinaţie agricolă situate în extravilan, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. a din Legea fondului funciar nr. 18/1991. Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor Legii pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, având siguranţa unei surse viagere de venituri garantate de stat.

Beneficiază de renta viageră agricolă
Persoana fizică având vârsta de peste 62 de ani şi care deţine în proprietate până la 10 ha teren cu destinaţie agricolă situat în extravilan, care înstrăinează prin acte între vii sau arendează terenurile cu destinaţie agricolă ori încheie acord cu investitorul privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea persoana pensionată pe caz de boală, gradele I şi II, care, chiar dacă nu a împlinit vârsta de 62 de ani, îşi dovedeşte incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiză medical şi care înstrăinează prin acte între vii, arendează terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu investitorul. Totodată persoanele prevăzute la art. 27 alin. (2^1) din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv proprietarii sau moştenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate, care pot cere prefectului, prin comisiile de fond funciar, titluri de proprietate conform Legii nr. 18/1991 şi persoanele care au dobândit terenuri prin moştenire de la cei care au primit titluri de proprietate.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here