Cugetări caniculare – Ecologia şi „Trasul de mânecă”

518

Locuri de un pitoresc aparte, poieniţe cu iarbă proaspătă şi curată, zone umbroase unde cei ce nu suportă soarele pot să se odihnească în voie, şi nu în ultimul rând, Jaleşul în curgerea sa vioaie. Acestea numai câteva dintre minunile create de natură parcă anume pentru cei ce vor să petreacă fie şi câteva ceasuri pe mal, ascultând clipocitul vesel al apei în josul râului de la podul ce traversează Jaleşul la Corneşti. Nici distanţa faţă de Tg Jiu nu este mare, astfel şi cei ce vor să se relaxeze cu o minimă cheltuială o pot face cu prisosinţă în decorul de un verde crud aflat pe malurile apei.

„Baiul” cum zic ardelenii este că tot prin aceste locuri s-au învăţat şi mai mulţi localnici cornesticertaţi cu civilizaţia să arunce tot felul de resturi sau reziduuri de prin gospodării ori cum se vede în recentele fotografii făcute de mine pe acolo, haine vechi pe care „Coleusurile” ambulante pe care le vedem cu toţii prin sate, le-au abandonat taman pe malul apei. Şi în susul Jaleşului (pe undeva pe lângă fostul pod al mocăniţei) se mai aruncă într-un fel de groapă tot felul de resturi menajere, să nu mai vorbim iarăşi despre deja omniprezentele PET-uri de toate formele şi mărimile aruncate fără nici o noimă de multe ori chiar în albia râului ce le poartă la vale în unele locuri formându-se adevărate grămezi pe cursul apei la câte vreun obstacol.
cornesti (2)Nu este singurul caz şi nici prima dată cu zona respectivă prezentat în paginile ziarului, de aceea sunt de părere că este nevoie de o adevărată „cruciadă” atât din partea factorilor în drept, cât şi a mass-mediei prin localităţile aflate pe malul apelor în scopul conştientizării locuitorilor că a arunca la nimereală resturile din gospodării ori alte activităţi umane în apă, nu este o soluţie acceptată în contextul actual când ecologia şi protejarea factorilor ambientali locali au devenit activităţi primordiale la nivelul cornesti (3)comunităţilor şi nu numai. Să nu mai vorbim că întregi ecosisteme pot fi poluate cel mai adesea grav şi a căror refacere cere timp şi adesea sume importante de bani.
Pentru că în multe dintre localităţi există servicii locale de salubritate de aceea aruncatul la întâmplare ori mai grav în albiile râurilor devine de neexplicat. Iar cât de curând diferenţele dintre sat şi oraş în domeniul utilităţilor aproape că nu se vor mai cunoaşte.
cornesti (4)De aceea, cred că la nivelul comunităţilor rurale trebuie implementate de pe acum principiile traiului ecologic, şi nu în ultimul rând, avertizarea că unele activităţi ce produc dereglarea ecosistemelor locale pot avea repercursiuni serioase la nivelul întregii comunităţi.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here