895 de milioane de lei, pierderea estimată a CEO pe 2015

564

Conducerea Complexului Energetic Oltenia(CEO) a prezentat, ieri, în fața jurnaliștilor, cu o întârziere de câteva zile decât promisese anul trecut, situația economico-financiară a CEO la final de 2015. Managerul interimar Laurențiu Ciobotărică a venit, pentru asta, în fața ziariștilor cu o parte a directorilor săi, dar și cu consilierul ministrului Energiei, Valeriu Ivan. Ciobotărica a dat citire astfel rezultatelor CEO la finalul lui 2015, cu mențiunea că anul trecut a fost încheiat în mod negativ de către companie, cifrele în cauză fiind însă estimate. Directorul a vorbit aici și despre un plan de eficientizare a companiei din care disponibilizările nu sunt excluse și despre o atenție sporită anul acesta, la nivelul SDM.

“Venituri estimate ale CEO pentru anul 2015 sunt în sumă de aproximativ 4,45 miliarde de lei, din care din activitatea de exploatare 4,38 miliarde de lei şi din activitatea financiară circa 77 milioane de lei. De asemenea, avem cheltuieli estimate pentru anul 2015 în sumă totală de 5,35 miliarde de lei, din care 5,1 miliarde din activitatea de exploatare şi din activitatea financiară 248 de milioane de lei. Rezultatele pe care le estimăm la închiderea exerciţiului financiar 2015 sunt un rezultat negativ de 895 milioane de lei, din care din activitatea de exploatare aproximativ 725 de milioane de lei şi din activitatea financiară 170 de milioane de lei”, a precizat Ciobotărică cu mențiunea că sumele nu sunt finale, deși au fost integrate în situație toate elementele de bilanț.

Afacerea Berbești: negată de Ciurel, scoasă în evidență de Ciobotărică
Managerul a exemplificat în acest context, cel al pierderilor financiare ale CEO și “Afacerea Berbești” unde CEO a pierdut 107 milioane de lei. Afacerea în cauză a fost explicată pe larg de către Gorjeanul la finalul anului trecut, în timp ce managerul de atunci, Laurențiu Ciurel, nega de zor pierderea în cauză.
“Avem și un transfer de afacere cu Cariera Berbeşti cu CET Govora. Tranzacţia respectivă a adus o pierdere companiei de 107 milioane de lei, ea va fi adusă în bilanţ de asemeni la sfârşitul anului”, a subliniat, ieri, Ciobotărică. Vorbele actualului manager vin în contradicție cu ceea ce spunea Ciurel la finalul lui octombrie despre “Afacerea Berbești” pe care o vedea un profit pentru companie și deloc actuala pierdere.
“Ceea ce dumneavoastră numiţi afacere este, de fapt, un proces de reorganizare. Sigur că o gaură neagră de care scapi, în care se duc salariile a o mie de oameni, lucrări de investiţii, se duc lucrări de mentenanţă, care presupune milioane de euro pe an pentru exproprieri şi care nu returnează nimic sau nimic, sigur că este o afacere profitabilă. Eu nu aş numi-o afacere, deoarece s-a micşorat o pierdere care înseamnă profit”, spunea Ciurel, în conferința de presă pe 21 octombrie 2015, fiind contrazis acum și de fostul său subordonat.

ciobotaricaDeficit de certificate de dioxid de carbon
Ciobotărică a făcut public, miercuri, și faptul că CEO “are un deficit de certificate de dioxid de carbon de 241 milioane de lei, faptul că nu le-am achiziţionat sau nu le-am plătit, nu înseamnă că ele nu sunt cheltuieli de exploatare pentru 2015”. “Avem pierderi din creanţe, însemnând sume de bani pe care compania le avea sau le are de recuperat din vânzări de energie termică, de cărbune în sumă de 419 milioane de lei”, a mai spus Laurenţiu Ciobotărică.
În acest context, directorul interimar al CEO a mai adăugat că datoriile pe care le are de recuperat de la CET-urile din ţară sunt considerate pierdute, nemaiputând fi încasate în situaţia în care unele dintre respectivele unităţi au achitat, după ani de zile, doar mici procente din suma totală. “Am vândut la RAAN şi nu am încasat suma de 120 milioane de lei, am vândut la Termo Craiova şi nu am încasat creanţele, la Oradea, la UATAA, la CET Arad. În momentul de faţă este de fapt o pierdere din neîncasarea acelor creanţe. Pe de o parte este o chestiune de lichiditate pentru că nu am încasat sumele respective de bani în perioadele în care trebuia să încasăm şi faptul de a nu recunoaşte acele sume ca pierderi nu face altceva decât să perpetueze nişte pierderi pe care compania le aduce an de an în bilanţ şi discutăm de anii anteriori. Noi considerăm că sumele respective nu vor mai fi încasate, există la câteva dintre ele o proporţie de circa 5%, 10%, 15%. (…) avem investiţii pe care compania, din anumite motive, nu le-a putut finaliza. Parte din ele nu vor mai fi finalizate niciodată, drept pentru care sunt considerate costuri şi pierderi pentru companie”, a mai precizat Laurenţiu Ciobotărică.
Managerul a vorbit și despre pierderile din creanțe și din dosare aflate pe rolurile instanțelor de judecată.

Optimism și profit în 2017
Ciobotărică a mai menţionat că unitatea funcţionează în prezent la capacitate maximă şi, indiferent de evoluţia vremii din perioada următoare, compania este pregătită pentru producerea de energie. Totodată, el a subliniat că în acest an CEO nu va reuşi să iasă pe profit, exprimându-şi însă speranţa ca în 2017 rezultatul financiar al companiei să fie unul pozitiv.
Managerul a subliniat că acum în CEO se lucrează la un plan de eficientizare şi restructurare. “Lucrăm împreună, directoratul, toţi colegii de aici, cu susţinerea Consiliului de Supraveghere, la un plan de eficientizare şi restructurare a companiei, astfel încât obiectivele pe care ni le asumăm să fie predictibile, să fie măsurabile şi să arătăm stabilitate”, a precizat managerul general.

Plan de eficientizare după destituirea lui Ciurel
Ciobotărică a vorbit și despre metodele pe care el ia în calcul pentru a transforma pierderile CEO în profit. “Planul de eficientizare a fost demarat de la sfârşitul anului trecut, nu pentru că am anticipat pierdere în anul respectiv, ci pentru că această companie va trebui să facă faţă tuturor schimbărilor care vor apărea în perioada următoare. Avem un mare avantaj faţă de toţi ceilalţi din piaţă, suntem propriul nostru furnizor, avem Divizia Minieră, acolo va trebui să fim atenţi ca lucrurile să meargă în direcţia bună, ne dorim scăderea costurilor de producţie, pentru că acolo avem predictibilitate şi acolo ţine de noi să putem interveni. Cel puţin o perioadă avem predictibilitate şi pe vânzarea de energie, că până la urmă vânzarea de energie ne aduce venituri şi veniturile din vânzarea de energie trebuie să fie mai mari decât costurile de producere a energiei”, a precizat Laurenţiu Ciobătărică. El a menționat că vor fi luate măsuri în privinţa maximizării veniturilor şi vor fi stabilite scenarii care să creeze avantaje pentru companie.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here