910 gorjeni au accesat fonduri europene pe Măsura 141

422

masura 141Sesiunea din primăvară pe Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, care s-a încheiat la 30 iunie, a atras aproape o mie de fermieri gorjeni care vor să-şi înfiinţeze o fermă.

Cei care au accesat măsura şi au fost declaraţi conformi şi eligibili vor obţine anual, vreme de cinci ani de zile, suma de 1.500 de euro pentru dezvoltarea fermelor de semi-subzistenţă. Măsura 141 este singura măsură realizată la Gorj, dar şi la nivel naţional, prin intermediul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR). Cei care vor să acceseze măsura trebuie să aibă un document care să ateste producţia din anul anterior, terenul să fie înscris la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj şi la Registrul Agricol, datele însă să coincidă, să aibă o copie după certificatul de la Registrul Agricol care să ateste componenţa familiei solicitantului, un extras de la Registrul Exploataţiilor care să ateste numărul de animale pe specie şi vârstă, precum şi să facă dovada proprietăţii sau a terenului unde doreşte să înfiinţeze ferma de semi-subzistenţă.

Camera Agricolă a întocmit gratuit proiecte

În situaţia în care, după 3 ani, se constată neîndeplinirea criteriilor minime de acordare a sprijinului, se suspendă plata pentru următorii 2 ani, dar nu se vor returna sumele primite. Ferma de semi-subzistenţă este considerată o exploataţie agricolă a cărei mărime se încadrează între 2 şi 8 UDE şi a cărei producţie este utilizată cu precădere pentru autoconsum. UDE este o unitate de dimensiune economică, prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole, valoarea calculată fiind de 1.200 euro. Potrivit lui Ion Popescu, directorul DADR Gorj, pe această sesiunea a Măsurii 141 au fost întocmite un număr de 910 proiecte, majoritatea dintre ele fiind întocmite de Camera Agricolă Gorj. „Dacă până acum, fermierii care apelau la noi pentru a-i sprijini în întocmirea dosarelor trebuiau să achite o taxă de 500 de lei, de această dată, le-am făcut dosarele gratuit. Am încheiat un acord cu un consorţiu naţional, în urma unei măsuri europene, şi astfel nu trebuie ca oamenii să mai achite contravaloarea de 500 de lei pe dosar”, a declarat Alin Petrică, directorul Camerei Agricole Judeţene. Pentru sesiunea din prima jumătate a acestui an, la nivelul întregii ţări au existat fonduri de 105 milioane de euro, bani aferenţi pentru un număr de 14.000 de proiecte.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here