A început a V-a ediţie a Simpozionului „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”

576

În această perioadă, municipiul Târgu-Jiu găzduieşte cea de-a V-a ediţie a Simpozionului naţional „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”. Ca de fiecare dată, în debutul evenimentului s-a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost diseminate informaţii cu privire la temele ediţiei, dar nu numai. Invitaţii şi-au manifestat dorinţa ca astfel de evenimente să fie organizate şi pe alte domenii medicale.

Simpozionul naţional “Patologia respiratorie în practica medicală curentă” a ajuns la ediţia cu numărul V. Evenimentul se desfăşoară pe parcursul a două zile şi reuneşte la Târgu-Jiu pneumologi de renume din mai multe centre universitare. În deschiderea simpozionului organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, alături de Societatea Română de Pneumologie – simpozion pneumologie1Secţiunea de Tuberculoză, Consiliul Judeţean Gorj, Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu şi compania de comunicare medicală Houston NPA s-a desfăşurat obişnuita conferinţă de presă. Cu această ocazie, Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a făcut o scurtă trecere în revistă a modului cum a început evenimentul medical care acum este o tradiţie. „În 2009, când am început acest eveniment: „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”, am avut un vis: am încercat să promovez Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”. În mare măsură consider că am reuşit pentru că am vrut să dezvoltăm colaborarea cu medicii de familie, lucru care consider că este o reuşită. Dacă în 2009 adresabilitatea către spitalul nostru a pacienţilor din alte judeţe era undeva la 4-5%, am ajuns astăzi la un procentaj de 12%. Aşadar ne mai despart doar 3 procente pentru a reuşi să ajungem la dezideratul major al conducerii Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”, acela de a deveni centru regional de diagnostic şi tratament. Cu siguranţă, la începutul anului viitor, actuala conducere a spitalului va avea din asta un obiectiv major şi va trebui să îl ducă la îndeplinire”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Marica, pentru al treilea an coordonator ştiinţific
simpozion pneumologie5Cea de-a V-a ediţie a Simpozionului Naţional de Boli Respiratorii de la Târgu-Jiu are ca temă principală “Evitarea diagnosticului tardiv în patologia cronică respiratorie”. Simpozionul este coordonat de către unul dintre cei mai de seamă medici gorjeni, profesorul universitar doctor Constantin Marica, actual vicepreşedinte al Societăţii Române de Pneumologie şi expert TB şi MDR al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Am spus-o şi anul trecut şi o repet: datorită exemplului dat de domnul manager Tiberiu Tătaru şi a muncii deosebite pe care a depus-o, într-adevăr, Spitalul „Tudor Vladimirescu” a ajuns o unitate etalon. (…) există o legătură între ceea ce facem noi, medicii simpozion pneumologie8specialişti pneumologi, şi medicii de familie. Primii la care se adresează pacienţii noştri sunt dânşii. Astfel, dânşii trebuie să vadă, dânşii trebuie să ia legătura cu noi. Sunt extrem de mândru că este pentru al treilea an consecutiv când particip în calitate de coordonator ştiinţific. Anul acesta am redus secţiunea de TB la câteva cazuri clinice, în schimb, punem accent pe afecţiunile non TB: infecţiile respiratorii, bronşita cronică, cancerul bronho-pulmonar. O altă parte importantă se referă la reabilitarea bolnavilor pulmonari. Pe de altă parte, vom pune în practică şi câteva noutăţi în cadrul unor programe de genetică în cadrul TB-ului. Eu cred că simpozionul va avea un mare succes anul acesta pentru că s-a structurat în mai multe simpozioane şi, mai ales, pentru că suntem prezenţi aici specialişti din cel puţin cinci centre universitare din ţară”, a mărturisit Marica.

Solicitări pentru noi simpozioane
Prezent la conferinţa de presă a simpozionului a fost şi preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, care a declarat că şi-ar dori ca asemenea evenimente să fie organizate şi pe alte domenii. „Mi-aş dori ca astfel de simpozioane să fie organizate şi pe mai multe domenii în judeţul nostru pentru că toţi cei care participă la astfel de manifestări pleacă cu mai multe cunoştinţe cu care ajută pacienţii. Este vorba despre o manifestare naţională care se desfăşoară în judeţul nostru şi trebuie să fim mândri. Din partea Casei de Asigurări de Sănătate Gorj aveţi tot sprijinul”, a menţionat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj. Ideea lui Bodoc s-a regăsit şi în mesajul transmis de simpozion pneumologie9Gheorghe Stanciu, reprezentantul Colegiului Medicilor Gorj: „Colegiul Medicilor Gorj vă felicită pentru organizarea celei de-a cincea ediţii a Simpozionului „Patologia respiratorie în practica medicală curentă, desfăşurat la Târgu-Jiu. Am participat la toate cele 4 ediţii de până acum şi dacă la prima eram oarecum reticent, astăzi pot să vă spun că aţi reuşit ceea ce nu s-a mai întâmplat în judeţul nostru până acum în domeniul medicinei, lucru pentru care vă felicit. Colegiul Medicilor salută astfel de acţiuni şi ar dori ca ele să se extindă şi asupra altor specialităţi, numai astfel putând creşte prestigiul activităţii medicale din această zonă”.

Relaţia medic de familie – specialist, de o importanţă deosebită
Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj exemplificat cu propriul caz tema centrală a ediţiei de anul acesta a simpozionului – diagnosticarea tardivă a afecţiunilor respiratorii cronice: „vreau să vă aduc în atenţie relaţia dintre medicul de familie şi spital. Vreau să vă spun că Spitalul Tudor Vladimirescu este singurul la care poţi da un telefon, să ceri un specialist şi să ţi se rezolve problema. O relaţie excelentă. Urez acestui simpozion mult succes şi sper să ne vedem şi cu alte specialităţi”.
Tot despre tema simpozionului a vorbit şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, Mariu Boeriu: „legat de tema din acest an a conferinţei, cu cât descoperim o boală mai rapid şi iniţiem un tratament, cu atât se va trata mai bine. Serviciile de prevenţie sunt deosebit de importante în orice domeniu de activitate, mai ales în domeniul medical. Programele naţionale îşi propun de foarte mulţi ani ca tuberculoza să fie eradicată. Mai sunt multe de făcut, dar sunt instituite programe de screening”.
La ediţia din acest an a Simpozionului „Patologia respiratorie în practica medicală curentă” vor fi abordate şi teme non-medicale de actualitate, precum: noua consultaţie – un dialog al experţilor, importanţa prevenţiei primare, comunicarea veştilor proaste – de la teorie la practică. Programul prevede şi un curs pre-congres susţinut de Prof. univ. dr. Constantin Marica, pe tema diagnosticului diferenţial imagistic între tuberculoză şi alte patologii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here