A început devalizarea minei de grafit de la Baia de Fier

865
Jpeg

O decizie neexplicată de nimeni, dar în baza căreia agenții de pază au fost retrași de la fosta mină de grafit din Baia de Fier și înlocuiți cu o cameră de supraveghere video, le-a dat cale liberă hoților din zonă care au pus imediat ochii pe bunurile care pot fi furate de aici. Localnici care rămân cel mai adesea neidentificați au reușit să distrugă deja o parte din sediul administrativ al fostei mine. Este vorba despre o clădire construită în totalitate din lemn, în stilul cabanelor de la munte. Hoții au venit cu drujbe și, la fel ca în codru, taie fără milă din pereții și acoperișul cabanei, lemnele ajungând, cel mai probabil, pe foc.

Primarul localității, Dumitru Turbăceanu, spune că nimeni nu i-a oferit o explicație pentru situația de la fosta mină, unde există riscul să se producă eventuale accidente în timpul furturilor. „Vă dați seama că dacă taie din acoperiș sau din pereți se pot prăbuși bucăți de lemne și dacă se întâmplă să fie cineva rănit cine va fi arătat cu degetul? Autoritățile locale, desigur, deși noi nu avem nicio implicare. Nici măcar nu m-am dus pe acolo pentru că nu am atribuții, atâta timp cât este o proprietate a Salrom. Dumnealor au luat decizia de a înlocui agenții de pază cu o cameră de supraveghere video, dar nu știu cine poate interveni prompt în cazul unor furturi pentru că la noi în comună nu există firme care să activeze în acest domeniu. Dacă vine cineva de la Novaci oricum sunt vreo 10 km de parcurs și tot e ceva de mers, așa că hoții au timp să se facă nevăzuți”, afirmă edilul.
Mina de la Baia de Fier este singura pe care România o avea pentru a exploata grafit, în Europa existând doar alte două de acest gen. Din 1996 nu mai lucrează nimeni aici, iar de atunci și până acum sediul acesteia a fost păzit de paznici care, de o lună, au fost puși pe liber. IPJ Gorj confirmă că din acel moment și până acum s-au înmulțit și furturile din incinta societății. Purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj, Andrei Lazăr, spune că instituția a pus în vedere firmei care administrează fosta mină să încheie contract cu o firmă de pază și să își ia măsuri încât să prevină furturile. Lucrurile se mișcă însă greoi, iar polițiștii au deja în lucru patru astfel de dosare în care diverși localnici sunt anchetați pentru furturi. Ultimii doi au fost prinși săptămâna trecută în timp ce transportau de la fosta mină nu mai puțin de o tonă de fier vechi. Clădirile sunt puse la pământ una după alta, iar hoții își fac de cap acolo în lipsa unor paznici care să îi țină la distanță, munca acestora neputând fi făcută de polițiștii chemați din când în când să dea de urma celor care fură chiar și ziua în amiaza mare fără nici un stres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here