A.N.C.E. „Regina Maria”, Filiala Judeţului Gorj: Dezbaterea cu tema „Monumentele şi operele comemorative de război din Gorj, în pericol”

718

Miercuri, 8 iulie 2015, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Judeţului Gorj organizează la sediul Clubului Pensionarilor Militari din Târgu-Jiu dezbaterea cu tema „Monumentele şi operele comemorative de război din Gorj, în pericol”.

O serie de monumente şi opere comemorative de război din judeţul Gorj au fost distruse sau au dispărut în ultimii ani, fără ca autorităţile să aibă vreo reacţie. Conform Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, în judeţul Gorj există peste 150 de opere comemorative de război, două dintre acestea aflându-se pe lista monumentelor istorice din România. Conceptul de operă comemorativă de război, aşa cum este definit în Legea nr. 379/2003, include edificii, monumente de artă, plăci şi altare comemorative, troiţe, cruci, cenotafuri sau orice alte construcţii realizate în memoria eroilor.
Col. (r.) dr. ing. Walter Loga, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Judeţului Gorj ne-a declarat că: „în Gorj, din nefericire, monumentele şi operele comemorative de război sunt condamnate neglijenţei şi indiferenţei autorităţilor. Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Judeţului Gorj a lansat de-a lungul timpului apeluri repetate celor în măsură să întreţină, protejeze, sau, după caz, să reamenajeze aceste obiective cu valoare comemorativă. Este cazul Cimitirului Internaţional al Eroilor din Târgu-Jiu, unde au fost înhumaţi peste 1.500 de eroi români, germani, austrieci, unguri şi ruşi. Astăzi, în incinta acestui cimitir mai sunt doar câteva însemne de căpătâi şi morminte ale eroilor căzuţi pe teritoriul judeţului Gorj în timpul Primului Război Mondial, în timp ce bustul generalului Ion Culcer, furat în anul 2010, este de negăsit. Un alt furt, aceeaşi nepăsare, la Schela, acolo unde vulturul de pe monumentul închinat lui Mihai Viteazul a dispărut în toamna anului trecut.”

DSC_0064Prevederile Legii nr. 379/2003, încălcate în dese rânduri
Vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Judeţului Gorj, domnul Andrei Popete-Pătraşcu consideră necesară iniţiativa acestei dezbateri întrucât: „o serie de monumente şi opere comemorative de război au fost abandonate, năpădite de buruieni, deteriorate sau chiar distruse în totalitate. În cimitirul catolic din Târgu-Jiu, de exemplu, parcela eroilor polonezi este neîngrijită şi abandonată. La Brătuia, în comuna Dăneşti, există un monument inaugurat în anul 1930, de sub care izvorăşte ca prin minune o apă rece care ostoieşte setea trecătorilor. Un vultur de piatră, ale cărui aripi măcinate de timp sunt astăzi susţinute cu sârmă pentru a nu cădea, veghează memoria pilduitoare a gorjenilor ce s-au jertfit în luptele de la Jiu, Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, alături de „Semnul aducerii aminte”, dăltuit în bronz, credem noi, singurul păstrat pe teritoriul Gorjului. La Rasoviţa, abia mai poate fi recunoscută relicva unei vechi cruci amplasată de germani în anul 1919. În alte localităţi din Gorj au dispărut cu desăvârşire troiţe închinate eroilor gorjeni, iar monumentele se află într-o nepermisă stare de degradare: lovite, zgâriate, crăpate, ciublite, cu părţi furate şi scrisul ilizibil.”
Sunt acestea şi multe altele, motivele pentru care Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Judeţului Gorj organizează în data de 8 iulie 2015, dezbaterea cu tema „Monumentele şi operele comemorative de război din Gorj, în pericol”, cunoscut fiind faptul că în ultimii ani, în Gorj prevederile Legii nr. 379/2003, elaborată în conformitate cu bunele practici europene şi internaţionale în domeniu, au fost încălcate în dese rânduri.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here