A rupt tăcerea la Tribunalul Gorj! Reacția unui hacker care a tras țeapă de mii de euro pe internet: ”Am făcut-o din teribilism. Am crezut că mă îmbogățesc!”

527

Un tânăr din București, judecat într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat a rupt tăcerea, ieri, la Tribunalul Gorj. Aflat pe lista cu cei 12 inculpați, Alexandru Cristian a povestit cum a ajuns după gratii, pentru tranzacții ilegale efectuate pe internet, din dorința de a deveni bogat. Acesta este acum în libertate și a recunoscut că și-a cumpărat îmbrăcăminte și încălțăminte de aproape 5.000 euro, pe banii altora, după ce a folosit date confidențiale bancare de pe cardurile unor persoane pe care nu le cunoștea. Informațiile confidențiale ar fi fost obținute contra cost de la un alt bărbat considerat liderul grupului. Totul s-ar fi derulat pe internet, fără ca inculpații să se fi întâlnit vreodată. În schimbul unor sume care porneau de la 50 euro, adolescentul ar fi ”cumpărat” conturi, primind informații de pe cardurile unor români sau italieni, cu ajutorul cărora comanda de pe internet diverse produse pe care le ridica de la poștă. Astfel, persoanele păgubite s-au trezit că au cumpărat bunuri fără să știe.inculpat carduri_ins
”În 2014 am purtat o corespondență cu un utilizator de internet, despre care am aflat de la Joenel că e un puști. Avea nick name-ul «Hotzu». Acesta a deschis subiectul datelor de card, spunând că poate să procure astfel de date sau să mă pună în legătură cu cineva care să îmi ofere astfel de carduri, contra cost. M-a pus în legătură cu Joenel, cu care am vorbit pe mIRC. Fizic nu l-am cunoscut niciodată, până când am fost introduși în arest. Mi s-a părut un om normal. Mi-a pus la dispoziție carduri contra cost, de două-trei ori. Multe din ele nu mai erau valide. Erau date confidențiale bancare, nu cardurile efectiv. Mi-a spus să le trimit înapoi pe cele care nu sunt valide, întrucât nu mai știa care sunt bune sau nu. Am făcut verificarea, intrând direct să cumpăr diverse produse. Am comandat îmbrăcăminte și încălțăminte, tricouri, adidași. Foarte puține dintre acele date confidențiale bancare puse la dispoziție de Joenel au și mers. Tranzacțiile derulate de mine au presupus numai introducerea datelor de card, fără a avea nevoie de autentificare cu PIN. Meționez că am făcut și vreo două-trei tranzacții prin PayPal, fără să am cont”, a declarat tânărul din București. Magistratul de caz a vrut să-i demonstreze că nu ar fi putut să comande fără să aibă cont, motiv pentru care a solicitat grefierei să acceseze pagina respectivă. ”Am obținut un folos de aproximativ 4.000-5.000 euro. Nu am scos bani de pe card, de la bancomat, am folosit doar tranzacții online cu datele primite de la Joenel, pe diferite site-uri. Pentru efectuarea comenzilor în mediul online am încercat să modific cartea mea de identitate, în scopul ascunderii identității, din teribilism. A fost o joacă de copii. Am crezut că poate mă îmbogățesc, din teribilism”, a mai declarat Alexandru Cristian.
Acesta a recunoscut că a intrat în posesia seriilor cardurilor unor persoane, informații care sunt solicitate în momentul în care sunt efectuate cumpărături online. Procurorii au stabilit, în urma cercetărilor, că tinerii din Gorj, din zona Motru, Mehedinți și din București făceau mai întâi donații umanitare de pe cardurile păgubiților, ca să se asigure că au bani în cont. ”Unii făceau fishingul, respectiv sustragerea datelor, alții făceau cumpărăturile și alții ridicau bunurile, deci activitățile sunt pe paliere. Cumpărau de regulă băuturi alcoolice, din gama de mărci foarte bune, îmbrăcăminte și încălțăminte de firmă și piese auto. Sigur că puteau să cumpere orice. Pentru a verifica dacă au sold făceau donații în conturile unor asociații umanitare între 5 și 10 euro și atunci vedeau dacă au sold. Dacă aveau sold, adică credit, făceau plăți, dacă nu aveau, nu. Pentru a face acest lucru accesau mii de conturi și doar câteva zeci erau valide și puteau fi folosite”, a declarat Vasile Popescu, procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Gorj.

Joenel, în silenzio stampa
Anchetatorii susțin că membrii rețelei ar fi obținut peste 100.000 euro din fraude informatice, iar românii și italienii păgubiți ar fi fost fie simpli salariați, fie pensionari. Inculpații ar fi intrat în posesia datelor bancare confidenţiale, de la începutul anului 2014. Parte civilă în această cauză s-a constituit Compania American Express. Inculpații sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fraudă informatică şi acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice.
Daniel Joenel, tânărul din Mehedinți, de la care bucureșteanul ar fi cumpărat datele confidențiale, s-a aflat în sala de judecată în momentul în care colegul său de dosar a vorbit la adresa lui. Întrebat de reporterii Gorjeanul cum a pătruns în lumea virtuală și dacă a vândut datele de indentificare ale cardurilor pe internet, acesta a refuzat să facă declarații.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here