Accesul interzis în unităţile de învăţământ, pentru copiii nevaccinaţi

528

Pentru a-i motiva pe părinţi să-şi vaccineze copiii, Ministerul Sănătăţii a anunţat că intenţionează să pregătească un proiect de lege prin care copiilor neimunizaţi să le fie refuzat dreptul de a se înscrie la şcoală sau la grădiniţă. O astfel de lege există şi în prezent, numai că de multe ori nu este respectată. Medicii avertizează că rata de imunizare a micuţilor scade constant, fapt pentru care aceştia se tem că anumite boli, care puteau fi eradicate, vor crea mari probleme populaţiei.

Dacă noua lege a vaccinării va fi aprobată, la înscrierea la cursuri, părinţilor le va fi cerută, obligatoriu, o adeverinţă care să ateste imunizarea sau carnetul de vaccinări. Dacă părintele nu va avea această dovadă, copilul nu va putea beneficia de educaţie instituţională. Potrivit ordinului 1955/1995, „primirea în colectivităţi a nou-veniţilor din familii este condiţionată şi de un dosar medical, care va cuprinde un aviz epidemiologic eliberat de medicul dispensarului, care are în evidenţă familiile copiilor, (evitându-se în acest fel carantinarea copiilor), şi o fişă medicală completată de acelaşi medic, conţinând antecedentele personale fiziologice, patologice şi vaccinale, cât şi examenul clinic de bilanţ al stării de sănătate a copilului”.
Medicii sunt de părere că obligativitatea vaccinării va ajuta la creşterea ratei imunizării, care este în continuă scădere în ultimii ani. Cele mai multe refuzuri sunt întâmpinate în cadrul campaniilor de vaccinare şcolare.

Imunizarea, realizată integral de medicii de familie
Reamintim că, noua schemă de vaccinare a copiilor a intrat în vigoare în aprilie. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 386/31.03.2015, noua schemă naţională de vaccinare presupune realizarea tuturor vaccinărilor de medicii de familie, prin urmare şi şcolarii vor fi imunizaţi de aceştia. De asemenea, ordinul prevede imunizarea cu vaccin hexavalent împotriva tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hemofiliei şi hepatitei B. DTP+VPI+Hib+HepB va fi făcută în trei doze de vaccin hexavalent copiilor cu vârstă de 2, 4 şi 11 luni.
Micuţii care au primit trei doze după schema veche, la vârsta de 2, 4, 6 luni, vor primi vaccin hexavalent la vârsta de 12 luni, pentru a se respecta intervalul minim admis, iar cei care nu au primit vaccin la vârsta de şase luni, vor fi vaccinaţi la 11 luni.
De asemenea, ordinul prevede revaccinarea ROR împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului la copiii de 5 ani, precum şi revaccinarea celor care împlinesc vârsta de 7 ani în 2015, respectiv 2016. Un alt aspect este recuperarea imunizării cu vaccin tetravalent DTP+VPI pentru copii cu vârstă de 6 şi 8 ani, care se va face la medicul de familie sau doar cu VPI dacă au primit la vârsta de 4 ani serul DTPa. „Imunizările cuprinse în calendarul naţional de vaccinare, precum şi cea de la grupele de risc vor fi asigurate exclusiv de către medicii de familie. Această decizie este justificată de faptul că vaccinarea prin campanie şcolară prezintă dezavantaje cauzate de lipsa cabinetelor de medicină şcolară, dificultăţile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenţa unor copii neşcolarizaţi, existenţa, în cadrul aceleaşi clase, a copiilor cu ani de naştere diferiţi, repetenţi, veniţi prin transfer din alte unităţi de învăţământ”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Chiar dacă vaccinarea a fost mereu un subiect controversat, specialiştii în sănătate susţin că, în cele din urmă, s-a constatat că imunizarea este cu adevărat o formă de protejare a organismului împotriva unor boli. Medicii atrag atenţia că diminuarea acoperirii vaccinale constituie un real pericol, expunând populaţia infantilă riscului de îmbolnăvire, putând duce chiar la apariţia de epidemii, cu mortalitate crescută în rândul copiilor.

Statistici autohtone
În România, rata de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a ajuns la 75%, cu 20 de procente mai mică decât nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Şi rata de vaccinare împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive este mult sub nivelul recomandat de specialişti.
În ţara noastră sunt imunizaţi împotriva acestor boli aproximativ 90 la sută dintre copii.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

  1. Nu va trece niciodata un asemenea proiect ilegal.
    Parintii sa se informeze, sa contacteze avocati, sa studieze si singuri Constitutia si legile in vigoare. Numai un ignorant care crede tot ce scriu ziarele va fi in pericol de prostire pe fata. Restul oamenilor (mai ales cei ce refuza vaccinarea) sunt informati, se solidarizeaza si vor fi un zid de netrecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here