Acționarii CEO, în disonanță, cu privire la afacerea Vitol! – Prejudiciul de milioane de euro din achiziționarea de certificate de CO2, în spatele unor șefi din complex. Compania elvețiană, absolvită de vină, cu dezlegare de la Ministerul Energiei

1019

Acționarii Complexului Energetic Oltenia vor lua, din nou, în discuție, la finele acestei luni, aprobarea atragerii răspunderii unor foști și actuali membri ai Directoratului producătorului energetic, deși, în baza unei hotărâri a acelorași acționari, dată în urmă cu trei luni, s-a inițiat deja acțiune în justiție împotriva a nouă foști sau actuali șefi din companie. Acțiunea vine ca urmare a unei măsuri dispuse într-un raport întocmit de ANAF în legătură cu achiziţionarea, în 2015, de certificate de CO2 de la compania elvețiană Vitol SA, iar inspectorii financiari au stabilit că afacerea a păgubit CEO cu aproximativ 1 milion de euro şi au dispus recuperarea banilor. Curios este că, la momentul când au decis să fie inițiată o acțiune în răspundere patrimonială împotriva celor nouă foști șefi din CEO, acționarii companiei energetice au respins propunerea conducerii complexului de a chema în judecată și firma Vitol, iar votul reprezentantului Ministerului Energiei a fost decisiv.

Afacerea Vitol
În luna aprilie 2015, Complexul Energetic Oltenia a încheiat un contract cu firma elvețiană Vitol SA pentru achiziționarea a 1.738.000 de certificate de CO2. Pe 28 aprilie, CEO a primit certificatele necesare conformării pentru anul precedent, pe care le-a plătit cu 13.884.286 de euro, plata efectuându-se compensat cu energie electrică, aproximativ 10,4 milioane de euro și cash, restul de 3,5 milioane de euro. Tranzacţia a avut loc în perioada în care CEO era condus de Laurenţiu Ciurel, el fiind semnatarul contractului cu Vitol SA, alături de Ion Petroniu, directorul Diviziei Strategie Dezvoltare din acea perioadă, Adriana Vîlceanu, director Direcția Financiar Contabilitate, Ionel Ilie, director Direcția Ofertare Vânzare, Carmen Ninu, șef Departament Juridic și Constantin Ștefan, șef Birou Achiziții Certificate. Câțiva ani mai târziu, în urma unui control al DGRFP Craiova, inspectorii financiari au stabilit că prin achiziționarea certificatelor de la Vitol SA a fost creat un prejudiciu în dauna CEO de aproximativ 700.000 de euro, în contextul în care acestea au fost cumpărate la un preţ de 7,78 de euro, bucata, cu toate că preţul pe Bursă era de 7,4 euro, iar în luna aprilie a acestui an, ANAF a dispus ca măsură recuperarea banilor.

Șefii CEO, buni de plată, elvețienii de la Vitol, nu
În 22 iunie a.c., acționarii CEO au aprobat ”executarea măsurii ”obligatorii” dispusă de ANAF prin formularea unei cereri de chemare în judecată având ca obiect răspundere patrimonială împotriva persoanelor identificate de echipa de inspecție ca fiind responsabile”. Nu la fel de obligatorie au considerat însă acționarii măsura ANAF cu privire la firma VITOL și în cadrul aceleiași ședințe au respins inițierea unei acțiuni în justiție împotriva companiei elvețiene. Culmea este că, potrivit documentelor, reprezentantul mandatat al Ministerului Energiei în AGA a CEO, Romeo Susanu, a votat ”împotriva” formulării unei cereri de chemare în judecată a Vitol, votul său fiind decisiv, având în vedere numărul de voturi al acționarului majoritar, iar reprezentantul Fondului Proprietatea a votat ”pentru”.

Pe cine reprezintă Ministerul Energiei?
Pe 28 iunie, adică la câteva zile după hotărârea AGA, CEO a depus, la Tribunalul Gorj, acțiunea împotriva celor nouă foști sau actuali șefi, însă procesul este în faza preliminară, nefiind stabilit încă un termen de judecată. Pe baza aceleiași hotărâri, a picat victimă Daniel Antonie, fost membru al Directoratului, și el parte în acest proces, care a fost revocat, la finele lunii august, din structura de conducere a companiei, printr-o decizie a Consiliului de Supraveghere. Trebuie spus că cel puțin doi supraveghetori ai CEO sunt angajați ai Ministerului Energiei, Cornel Bobâlcă, președintele CS, fiind consilier juridic în cadrul Direcției Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului și Dan Codescu, pe postul de expert. Curioasă este preocuparea Ministerului Energiei prin reprezentanții săi în AGA și CS de a-i ”executa” doar pe cei din CEO de prejudicierea companiei, atâta vreme cât pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a acționarilor se regăsește, din nou, atragerea răspunderii acelorași persoane pentru același lucru. În acest context, se naște întrebarea: cine are interesul ca răspunzători pentru recuperarea prejudiciului de 700.000 de euro să fie doar foștii și actuali șefi din CEO, iar compania Vitol SA să nu fie deranjată, în condițiile în care procesul prin care compania energetică a contestat raportul ANAF nu s-a finalizat încă printr-o decizie definitivă?
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. Mamaaaa ce de euroiii….Stefanita, cand ai semnat, pixul nu a tremurat?????
    Cel care stie cum au stat lucrurile atunci si ‘acum’ este liderul TSD Targu Jiu…
    Interesanta este viteza cu care juristii din CEO s-au executat…Cei din 2015 spun ca au actionat in interesul companiei; merg la ciocan…successs

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here