Activitatea de salubrizare din Gorj, verificată la sânge

450

O comisie formată din reprezentanţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor(SGA) Gorj şi ai altor instituţii judeţene au verificat, vreme de câteva luni, 68 de primării. La acestea a fost controlat modul în care au fost salubrizate cursurile de apă de pe raza localităţilor pentru asigurarea secţiunii de scurgere a apelor mari. Acţiunea a fost iniţiată de către Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, de la nivelul judeţului Gorj. O serie de localităţi din judeţ au fost găsite cu probleme la acest capitol.

În urma controalelor, inspectorii de mediu au dispus menţinerea în permanenţă a curăţeniei malurilor cursurilor de apă, îndepărtarea materialului lemnos, precum şi continuarea acţiunilor de salubrizare. Ca urmare a acestor acţiuni au fost verificate un număr de 68 de primării şi au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, de către Garda Naţională de Mediu prin reprezentanţii Comisariatului Judeţean Gorj, în valoare de 125.000, primăriilor care nu au finalizat acţiunea de salubrizare. Printre acestea se regăsesc, primăriile: Novaci, Bumbeşti-Jiu, Dăneşti, Bărbăteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Samarineşti, Slivileşti şi Arcani. Acestor primării li s-a dispus finalizarea activităţii de salubrizare a zonelor insalubre şi menţinerea în permanenţă a stării de curăţenie a cursurilor de apă.

Opt primării cu probleme
De asemenea, în timpul controalelor, pe raza a 8 primării au fost depistate depozite majore de deşeuri la poduri şi podeţe, pe cursurile de apă şi în albii la primăriile: Tismana, Bâlteni, Bolboşi, Ioneşti Mătăsari, Padeş, Runcu şi Turburea care ulterior au fost eliminate. “În baza adresei numărul 4741, transmisă de Garda de Mediu din data de 29 iunie 2012, au fost reluate controalele la primăriile din judeţ pe raza cărora au fost depistate depozite majore de deşeuri la poduri şi podeţe, pe cursurile de apă şi în albii, la 8 primării. Comisia de verificare constituită din reprezentanţii de Gospodărire a Apelor, Comisarii Gărzii de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au constatat următoarele probleme în decursul verificării. Pe raza a 5 primării s-au depistat deşeuri abandonate în cantităţi mici la poduri şi podeţuri pe cursurile de apă în albii în comunele: Bâlteni, Bolboşi, Ioneşti, Mătăsari, Slivileşti care ulterior au fost eliminate. Pe raza a 7 primării au fost depistate depozite majore de deşeuri la poduri şi podeţe, pe cursurile de apă în comuna Arcani, Bumbeşti Jiu, Dăneşti, Fărcăşeşti, Padeş, Tismana, Turburea”, a declarat Doina Isar, inginer şef al SGA Gorj.

Atenţionare
Reprezentanţii SGA Gorj readuc aminte autorităţilor locale că trebuie să fie atenţi la activitatea de salubrizare a cursurilor de apă, la decolmatarea rigoletelor de scurgere precum şi îndepărtarea materialului lemnos, astfel încât să fie diminuat riscul de producere a inundaţilor pe raza localităţilor respective.
Au mai fost aplicate un număr de 6 sancţiuni contravenţionale de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu în valoare de 90.000 lei, primăriilor din Arcani, Dăneşti, Fărcăşeşti, Padeş, Tismana şi Turburea pentru nefinalizarea acţiunilor de salubrizare. Acestor primării li s-a impus termene pentru a finaliza aceste probleme.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here