14 medici, la 29.230 de elevi și preșcolari, Gorjul se confruntă cu deficit de cadre medicale școlare

581

În Gorj, există 12 cabinete medicale școlare, din care 11 se află în mediul urban și unul în mediul rural. Medicii şi asistenţii se pare că, nu sunt atraşi de posturile din şcoli, din cauza salariilor mici. În cabinetele școlare din județul nostru lucrează 14 medici și 47 de asistenți medicali, aceștia asigurând asistența medicală unui număr de 29.230 elevi și preșcolari.

Cabinetul medical și profesionistul în domeniu ar fi normal să facă parte pur și simplu din dotarea oricărei școli. În realitate, însă, lucrurile nu stau deloc așa. În județul Gorj, spre exemplu, funcționează 12 cabinete medicale școlare, din care 11 în mediul urban și unul în mediul rural, care asigură asistența medicală unui număr de 29.230 de elevi și preșcolari. „Avem șase cabinete medicale școlare în Târgu-Jiu, unul în Motru, unul în Rovinari, unul în Turceni, unul în Târgu-Cărbunești, unul în Bumbești-Jiu și în mediul rural un cabinet școlar în localitatea Mătăsari. De asemenea, la nivelul județului Gorj avem un singur cabinet stomatologic, în municipiul Târgu-Jiu, care asigură asistența medicală stomatologică a unui număr de 2.033 preșcolari și elevi”, a declarat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

14 medici, la 29.230 de elevi și preșcolari
În cele 12 cabinete medicale școlare din județul nostru lucrează 14 medici și 47 de asistenți medicali. Cabinetul medical stomatologic funcționează în incinta Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” și este deservit de către un medic și un asistent medical, asigurând asistența medicală stomatologică unui număr de 2.033 preșcolari și elevi. Cei 14 medici asigură asistența medicală unui număr de 29.230 de elevi și preșcolari.

Un singur cabinet în mediul rural
Cabinetul medical școlar din mediul rural se află la Mătăsari și asigură asistența medicală în opt unități de învățământ cu un efectiv de 1.068 de preșcolari și elevi. “În acest cabinet medical lucrează un medic cu jumătate de normă și un asistent medical”, subliniază Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj.
Conform legislației în vigoare, medicul de medicină şcolară are dreptul să beneficieze de toate posibilităţile care îi asigură accesul la perfecţionarea profesională prin sistemul de pregătire continuă. Pentru elevii şi studenţii care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu se acordă asistență medicală curativă la cabinetul de medicină şcolară şi ambulatoriile de specialitate care au contract cu casa de asigurări sociale de sănătate. Reţeaua medico-şcolară este condusă de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here