17 orfani au familie, începând din acest an

331

De la începutul acestui an şi până în prezent, 17 orfani au devenit copiii unor familii de gorjeni. La ora actuală, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj există 15 solicitări în curs de evaluare pentru obţinerea atestatului ca persoană sau familie aptă să adopte.

Specialiştii Compartimentului Adopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au avut un volum mare de muncă şi în acest an. “În cursul acestui an, 17 copii au fost încuviinţaţi unor familii, care au fost atestate ca apte pentru adopţii; dintre aceşti copii, 10 au fost încredinţaţi în vederea adopţiei în acest an, iar 7 anul trecut. De asemenea, avem 15 solicitări în curs de evaluare pentru obţinerea atestatului ca persoană sau familie aptă să adopte”, a explicat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Copii adoptabili, dar nedoriţi de nimeni
Din nefericire, la nivelul judeţului nostru există cazuri de copii adoptabili, care, însă, din motive de etnie, vârstă sau stare a sănătăţii, nimeni nu îi doreşte. “Deşi există copii declaraţi adoptabili ei nu sunt adoptaţi datorită vârstei, handicapului sau etniei”, confirmă purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Adopţia este un fenomen sociologic şi juridic foarte complex şi, în acelaşi timp şi controversat. În sens juridic, reprezintă o operaţiune prin care se creează raporturi de filiaţie şi rudenie civilă între persoane prevăzute de lege. Potrivit legii, adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. În actuala legislaţie, Legea 273/2004 republicată în aprilie 2012, procedura de adopţie este foarte greoaie fapt ce a dus la scăderea numărului de adopţii, în timp ce numărul familiilor care solicită adopţii a crescut. Potrivit specialiştilor Compartimentului Adopţii din cadrul DGASPC Gorj, partea cea mai grea care a dus la scăderea numărului de adopţii, este procedura deschiderii adopţiei interne, procedură prin care copilul este declarat adoptabil. De asemenea o altă cauză care a dus la creşterea birocraţiei este procesul de potrivire teoretică a copilului cu familia atestată, care se realizează la nivelul Oficiului Român pentru Adopţii, odată cu intrarea în vigoare a noii legislaţii la 1 mai 2012.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here