Lipsă de respect pentru operele lui Brâncuși de la Târgu-Jiu

450

Specialiştii Institutului Naţional de Optoelectronică au finalizat o nouă etapă de monitorizare a sculpturilor brâncuşiene ce fac parte din Ansamblul Calea Eroilor de la Târgu-Jiu. Din păcate, ultimele investigaţii fizico-chimice au scos la iveală cei mai urâţi factori antropici care intervin asupra degradării operelor lăsate de Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu.

În perioada 4-12 iulie a.c., în cadrul de colaborare multianuală stabilit între Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică INOE, s-a desfăşurat a doua campanie de vară pentru investigaţii fizico-chimice asupra elementelor Ansamblului “Calea Eroilor”. Din nefericire, ultimele investigaţii au adus la suprafaţă o serie de acte de vandalism făcute de către vizitatorii rău-intenţionaţi asupra operelor brâncuşiene.
“Începând cu data de 4 iulie, alături de alţi 5 colegi, am întreprins o a doua campanie care este parte a marelui proiect de monitorizare. Am lucrat în mod special în această campanie pentru un model fotogrametric extrem de viguros, care vin în continuarea celui de anul trecut care poate a fost un pic mai sărac. În faza imediat următoare, documentaţia va fi analizată în comparaţie cu datele de anul trecut urmând a se putea stabili evoluţia sau involuţia stării de conservare. Nu am sesizat dificultăţi în interogarea obiectelor. Noi am lucrat la Poarta Sărutului şi la Masa Tăcerii în aceste zile. (…) Există termenul de vandalism. Pe mine campania aceasta m-a impresionat cel mai rău pentru că am ajuns să observăm prin analizele pe care le-am făcut urme ale trecerii fluxului de vizitatori. Factorii antropici parcă, mai mult decât altă dată, lasă urme; şi sunt dintre cele mai perverse, ascunse, gumă de mestecat, urme de băuturi cu coloranţi. Dacă noi ne luptăm să limiteze efectul îmbătrânirii naturale, a eroziunii provocate de factorii de mediu, este aproape de neconceput să trebuiască să luptăm şi împotriva unor astfel de cauze. (…) Am găsit cele mai multe probleme pe Aleea Scaunelor, dar şi la Masa Tăcerii şi la Poarta Sărutului”, a declarat Roxana Rădvan, coordonator în cadrul INOE.

Măsuri pentru combaterea vandalismului
Autorităţile locale sunt dispuse să pună la bătaie un plan de măsuri pentru a combate şi limita interacţiunea vizitatorilor cu operele brâncuşiene. Conducerea Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” solicită Primăriei Târgu-Jiu o firmă de pază specializată pentru siguranţa Ansamblului Calea Eroilor, dar şi montarea de senzori pentru protejarea sculpturilor. “Am propus un sistem de supraveghere profesional al operelor lui Brâncuşi. Sper ca în perioada imediat următoare acest proiect să fie aprobat de Consiliul Local şi să poată fi finanţat pentru a-l pune cât mai repede în practică. Studiez împreună cu echipa de la INOE ideea de a monta senzori sau camere video care să vizeze zonele de mare risc sau zonele de contact care pot fi afectate în momentul în care vizitatorii au contact cu ele. Avem în lucru un proiect de hotărâre de CL pentru protecţia Ansamblului brâncuşian. În următoarele luni sper să-l finalizăm pentru a-l introduce în şedinţa de CL. De asemenea, ne dorim ca Ansamblul brâncuşian să beneficieze de un alt tip de pază. Ne dorim o firmă de pază specializată care să aibă atribuţiuni specifice în situaţia asta întrucât Poliţia Locală nu face faţă deocamdată fluxului de turişti, situaţiilor care apar în perioada zilei sau în timpul nopţii. De asemenea, vrem ca în Centrul Brâncuşi să avem un departament specializat pentru întreţinerea şi curăţenia în zona operelor. Mă nemulţumeşte că Poliţia Locală Târgu-Jiu nu are suficiente mijloace prin care să constrângă cumva acest tip de vizitatori, care nu au conştiinţa faptului că în Târgu-Jiu avem opere de artă şi nu simple obiecte. În următoarele săptămâni, voi face un set mare de flyere care vor fi distribuite gratuit în cele două parcuri de către angajaţii noştri, astfel încât omul când intră în parc să beneficieze de o informare pentru a şti cum să se comporte cu opera. Am un proiect mai amplu de montare în jurul parcurilor a unor panouri video pe care să ruleze informaţii, filme, fotografii de epocă şi alte lucruri, ce pot deveni interesante pentru cei care vizitează parcurile din Târgu-Jiu”, a declarat şeful Centrului “Brâncuşi”, Doru Strâmbulescu.
În acest an, campania de monitorizare a Ansamblului brâncuşian a condus la achiziţia datelor pentru construcţia modelului fotogrametric al Porţii Sărutului, al Mesei Tăcerii şi a unui număr mare din scaunele de pe Alee. De asemenea, s-a realizat controlul prin metode de tip Doppler şi microscopie a chiturilor cu fisuri incipiente, precum şi la analiza stresului termic.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here