Aglomeraţie în judeţ pentru depunerea cererilor unice de plată

484

Angajaţii de la centrele locale din teritoriu ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), precum şi cei de la Centrul Judeţean, lucrează la foc continuu în ultima perioadă pentru primirea şi înregistrarea fermierilor care vin să-şi depună cererile unice de plată.

Potrivit lui Mihai Versin, directorul adjunct al APIA Gorj, aflux mare de fermieri s-a înregistrat atât în judeţ, precum şi la sediul din Târgu-Jiu al instituţiei judeţene. “Până în prezent, s-au depus 14.493 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă totală de 50.747 hectare, din care suprafaţa eligibilă este de 45.831 hectare”, a precizat adjunctul APIA Gorj. Acesta a mai spus că şi orarul de lucru al salariaţilor s-a mărit: “Lucrăm în timpul săptămânii atât cât este nevoie, chiar şi peste program, precum şi în weekend. Este aglomeraţie la toate centrele locale din judeţ, deoarece se apropie perioada scadenţei, iar fermierii vin şi aglomerează toate centrele locale. Cele mai multe cereri s-au depus la centrele de la Târgu-Cărbuneşti şi Târgu-Jiu”.
Guvernul a anunţat la finele săptămânii trecute că termenul până la care cererile unice de plată pot fi depuse s-a prelungit până pe 15 iunie, termenul prelungindu-se pentru a da posibilitatea tuturor fermierilor să se înscrie. Până la data respectivă nu se vor percepe penalizări de la fermierii care depun cererile la APIA. După 15 iunie, penalizările vor fi de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Prin actul normativ adoptat zilele trecute se extinde categoria potenţialilor beneficiari de plăţi, prin introducerea universităţilor, institutelor, staţiunilor didactice, fermelor de cercetare şi producţie agricolă, staţiunilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi altor organisme şi organizaţii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare. Totodată, la solicitarea principalelor asociaţii de crescători de animale, pentru a beneficia de plăţile pe suprafaţă, pentru cca. 1 milion ha de pajişti concesionate de la autorităţile locale, se reîncadrează în categoria potenţialilor beneficiari ai plăţilor, asociaţiile crescătorilor de animale, deoarece, conform prevederilor actuale ale OUG nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare, acestea nu mai puteau depune cererea unică de plată şi, implicit, nu mai beneficiau de plăţile pe suprafaţă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here