Alimentele de protecție revin pe masa angajaților CEO

516

Minerii și energeticienii, care au primit până în aprilie 2015 alimente de protecție, în general lactate, deoarece prestau în condiții toxice de muncă, vor beneficia iar de aceste produse la care s-a renunțat, cu acordul sindicatelor, în pragul disponibilizărilor de anul trecut. Problema reacordării acestor elemente s-a pus pe tapet, luni, în Comisia Mixtă a CEO, sindicaliștii reamintind administrației că acordarea acestor produse este prevăzută de lege, liderii renunțând cu un an în urmă la acestea pentru a ajuta compania în programul de restructurare. De aceste alimente pot beneficia 80% dintre salariații CEO.

În ședința de luni, administrația a ascultat doleanța sindicatelor, ridicată de liderul FNME, Dumitru Pârvulescu. Răspunsul nu a fost unul pozitiv, direct, administrația reamintindu-le liderilor că s-a ajuns la înțelegere în 2015 legat de renunțarea la alimentele de protecție. Administrația a lăsat însă subiectul deschis, ca în finalul ședinței Ionel Ilie să-i anunțe pe cei prezenți că li se vor da lactatele solicitate. Minerii și energeticienii primeau fie o cutie de sana pe zi, de 500 de grame, fie cașcaval sau lapte la pet. Asta pe motiv că salariații lucrează în mediu toxic și în condiții grele de muncă. Fiecare produs va costa în jur de 1,50 lei, pentru fiecare beneficiar, zilnic. CEO va urma să scoată pe SEAP achiziționarea alimentelor de protecție.

Spor de tură
În cadrul ședinței s-a discutat și despre reacordarea sporului de tură, în valoare de 5,5% din salariul de bază, care trebuie acordat tuturor salariațiilor care fac munca în ture, șapte zile din șapte. Acest spor nu se mai dă de ani buni și se acorda doar energeticienilor. Administrația a anunțat că va lua în calcul solicitarea ridicată de liderul de sindicat de la Cariera Lupoaia. Pentru acest spor a intervenit atât Nicu Bunoaica, cât și Dumitru Pârvulescu, primul pentru angajații de la livrări cărbune, iar al doilea pentru cei de la pompe.
S-a discutat în cadrul ședinței și despre salarizare, adică renegocierea și armonizarea salariilor și rediscutarea grilelor de salarizare.

Disponibilizările 2000!
Administrația le-a mai comunicat sindicaliștilor că vor fi probleme cu fondul de salarii, dacă nu se atinge cifra de 2000 de disponibilizări. Pentru a se evita concedierile, este necesară o rectificare de buget.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here