Actualitate

Alocaţii de stat, încasate ilegal de 8 familii din Gorj

 | 21 decembrie 2015, 00:10 | 0 comentarii | 

Opt familii din judeţul Gorj s-au văzut nevoite să returneze statului sume de bani care au constat în beneficii sociale de tipul alocaţiilor de stat pentru copii încasate ilegal.

Semnatura eletronica CertDigital

La nivelul judeţului nostru, în acest an au fost depistate mai multe cazuri de încasări ilegale a alocaţiilor de stat pentru copii, cel mai întâlnit motiv fiind cel de plată dublă a alocaţiei pentru minorii ai căror părinţi lucrează în străinătate. Conform Regulamentului European 883/2004, copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decât cea oferită în România, cu condiţia ca și cetăţenii români să lucreze legal în ţara respectivă. De asemenea, dacă statul de reşedinţă al copiilor şi al unuia dintre părinţi este România, şi celălalt părinte are activitatea în alt stat membru UE, statul competent cu plata prestaţiilor este cel român şi va plăti în integralitate drepturile la alocaţia de stat a copiilor, în celălalt stat membru va acorda un complement diferenţial. În cazul cetăţenilor români care desfăşoară activităţi profesionale într-un alt stat membru şi care nu au dreptul la beneficii pentru copil în acest stat membru, aceştia pot solicita acordarea alocaţiei de stat pentru copii în România.
În cursul anului curent, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Fiscală (AJPIS) Gorj au depistat opt cazuri de persoane care încasau ilegal alocaţii de stat pentru copii, iar, din fericire, cea mai mare parte a prejudiciului fiind deja recuperat.
“Referitor la alocaţiile de stat încasate ilegal până la data de 30 noiembrie 2015, au fost identificate un număr de 8 cazuri suma totală încasată necuvenit fiind de 1.874 de lei. A fost deja recuperată suma de 1.735 de lei urmând a fi recuperată şi restul sumei de 139 de lei. Precizez că sumele încasate necuvenit se recuperează de la titularii drepturilor prin reţinere din drepturile viitoare, prin depunerea sumei constatată drept debit prin decizia directorului executiv la casieria instituţiei de către titular, precum şi prin transmiterea la organele de executare silită din cadrul ANAF.
Menţionez că la nivelul AJPIS Gorj nu s-au înregistrat cazuri în care cineva a încasat alocaţii de stat după decesul copiilor”, a declarat Viorica Roşianu, directorul executiv al AJPIS Gorj.
Izabella Molnar

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL