Alunecarea de teren de la Alunu, de neoprit! Deocamdată!

600

Halda de steril, care a luat-o la vale în urmă cu o săptămână în localitatea vâlceană Alunu, continua și ieri să înainteze spre casele localnicilor, oamenii dând vina pe exploatarea minieră de aici pentru ceea ce li se întâmplă, cariera Berbești fiind până acum câțiva ani în cadrul Complexului Energetic Oltenia. De doi ani activitatea minieră a fost transferată la CET Govora, o companie de stat aflată însă în insolvență, care a încercat să mobilizeze în zonă cât mai multe utilaje pentru a opri înaintarea valului de pământ. Nici vorbă însă ca operațiunea să fie una încununată cu succes, luni dimineața încă o familie din Alunu fiind nevoită să vadă cum buldozerele intră în casa sa și o pun la pământ, oamenii fiind astfel nevoiți să părăsească zona.
„Ne-am trezit cu ei duminică după-masă că vin și ne spun că trebuie să plecăm cât mai repede. Acum, de dimineață, ce să faci mai repede, cu trei copii mici după tine? Am luat ce am putut de prin casă și în rest ne-am certat cu șefii de la mină cât am putut pentru că nu ne-au lăsat să ne recuperăm din ce se mai putea de prin casă. Ei asta știu, bagă buldozerul și își fac zidul de sprijin, dar la noi nu se gândesc. Am mai puțină carte ca ei, dar e clar că de două săptămâni când valul de pământ era departe a continuat să vină spre noi. Acum ne-a înghițit casa noastră, puteau face și dumnealor ceva mai din timp”, a spus Marcela Mărculescu, una dintre persoanele evacuate în cursul zilei de luni.
Împreună cu soțul său și cei trei copii va dormi de acum încolo la căminul din sat. Nu crede că va primi prea curând vreun ajutor din partea cuiva pentru ca viața sa să revină la normal. „Noi am căuta o vatră de casă sau chiar o casă, ceva, dar de unde bani, când ei au venit peste noapte și ne-au spus că trebuie să evacuăm. Ceilalți de prin sat care au fost evacuați au plecat pe la rude, au copii mai mari și s-au mutat la ei, dar noi unde să ne ducem cu trei copii mici? Avem norocul că vine vara. O să dormim la căminul cultural, dar cât o să stăm și acolo?” întreabă femeia disperată de situația în care a ajuns. Reprezentantul firmei care administrează acum CET Govora, aflată în procedură de insolvență, Cristian Gavril, declară că termocentrala din Vâlcea nu va oferi despăgubiri, dată fiind situația dificilă în care se află. „Prioritatea noastră este să oprim înaintarea alunecării de teren, pentru asta ne-am mobilizat aici cu oameni și utilaje. Vrem să îi ajutăm pe localnici, dar cu ceea ce putem”, afirmă Gavril.
Primarul comunei spune însă că va face demersuri pentru ca sinistrații să fie despăgubiți eventual din fonduri guvernamentale. Cristian Birăruți e de părere că nu e normal ca nimeni să nu îi despăgubească pe oameni. „Ai o casă și te trezești că dintr-o dată aceasta dispare. Nu se poate să nu fie ajutați”, spune edilul, care vrea să ceară bani de la Guvern, în speranța că oamenilor le vor fi reconstruite locuințele. O situație similară s-a întâmplat cu mai bine de un deceniu la Seciurile, comuna Roșia de Amaradia, situată nu departe de Alunu. Casele distruse aici de o alunecare de teren au fost reconstruite la Albeni și Cojani, dar în multe din ele oamenii s-au mutat foarte târziu sau chiar niciodată, preferând să rămână în locurile afectate de alunecările de teren.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here