Anchetă de amploare la Tismana a DNA!

1153

Procurorii anticorupție de la Craiova au finalizat una din cele mai ample investigații derulate în ultimii ani la nivelul județului, un număr de 21 de persoane fiind trimise în judecată, după ce au fost implicate în derularea unor proiecte cu finanțare de la stat, banii fiind dați în baza unor documente false. Cap de afiș în dosarul respectiv este Ion Luculescu, ex primar al fostei comune Tismana, actualmente oraș, el fiind trimis în judecată alături de mai multe rude ale sale, copii, cumnați sau prieteni, pe listă regăsindu-se însă și angajați de la fosta Agenție Județeană de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Adrian Gheorghe Luculescu, Dumitru Bolovan, Constantin Bogdan Bunescu, Marin Șerban, Maria Daniela Dănilă, Mihaela Nicoleta Motea, Ionela Nicoleta Luculescu, Denis Marius Lucaci, Maria Luculescu, Monica Zdrăilă, Maria Vasile, Dumitru Runcanu, Germina Constantina Bălan, Cătălin Iulian Iftimie, Teodor Viorel Popescu, Rodica Drăgușin, Ioan Stănculete, Marius Florentin Sasu și Costel Marius Mihăilescu sunt cei trimiși în judecată alături de fostul primar Ion Luculescu.
Fostul edil poartă “povara” acestui dosar întrucât el a făcut toate hârtiile prin care rudele sale au depus proiectele pentru a obține finanțare prin Măsura 112 “Instalarea tinerilor fermieri”, prin care erau subvenționate diverse afaceri menite să îi atragă pe tineri în mediul rural. Luculescu a arendat, pe hârtie, aceeași suprafață de teren rudelor sale pentru a înființa culturi de trandafir sau de brazi, folosind printre altele inclusiv o ștampilă falsă a Primăriei Tismana. Documentele au fost falsificate la fel la toți inculpații, afacerile acestora derulându-se mai mult pe hârtie, după cum reiese din rechizitoriul procurorilor DNA, rechizitoriu înregistrat deja la Tribunalul Gorj, unde dosarul se află în faza de cameră preliminară. Pe parcursul audierilor la DNA, Luculescu a și recunoscut ce documente a semnat în fals în locul titularilor de drept din proiectele respective. Actele erau acceptate însă la plată de funcționarii statului, iar Ministerul Agriculturii plătea fără probleme banii aprobați în proiecte. În timp au apărut însă reclamații peste reclamații, controalele din teren ducând la descoperirea situației reale, iar de aici până la preluarea cazului de către DNA nu a mai fost decât un pas.
Pe lista inculpaților se regăsește și șeful Parcului Național Defileul Jiului, Marin Șerban, care spune, în apărarea sa, că plantația de brazi pe care a înființat-o prin proiectul respectiv este cât se poate de reală și poate fi văzută de oricine. El afirmă că a avut un proces în acest sens la Înalta Curte de Casație și Justiție cu Ministerul Agriculturii, pe latură civilă, și a avut câștig de cauză. Ca urmare, e convins că finalitatea procesului penal va fi una favorabilă pentru el, dar procesul de la Tribunalul Gorj este de abia la început. Dat fiind numărul mare de inculpați e foarte posibil ca judecata la Târgu Jiu să dureze ani de zile, mai ales că vor fi cerute expertize și contraexpertize, până la pronunțarea unui verdict final fiind o cale și mai lungă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here