Andrei Tinu cu „Otrava de Aur”, la Târgu-Jiu

945

Andrei Tinu, fiul regretatului jurnalist Dumitru Tinu, a prezentat, la Târgu-Jiu, cartea „Otrava de Aur”. Evenimentul a avut loc la Muzeul Judeţean, în prezenţa partenerilor de afaceri şi prietenilor lui Andrei, dar şi a timişoreanului Marius Buldur, primul crescător de vipere din ţara noastră şi a altor invitaţi. Cartea costă 25 de lei şi va fi disponibilă şi în librării.

Cartea „Otrava de Aur”, coordonată de Andrei Tinu şi avântu-i drept coautori pe prietenii şi partenerii săi de afaceri – Cătălin Boboc, Costin Şerban, Andrei Dumitrescu şi Bogdan Tinu – a fost lansată în urmă cu câteva luni, în Capitală. Joi, cartea a fost prezentată şi la Târgu-Jiu, în sala de festivităţi a Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu. Despre „Otrava de Aur”, directorul adjunct al Muzeului a spus că „este o carte compusă din mai multe capitole; este vorba despre vipera cu corn, care a fost studiată, reprezentată încă din Antichitate. Este o carte documentată, cu o prefaţă realizată de către academicianul Alexandru T Bogda şi eu consider că această carte trebuie citită de către publicul larg, chiar de specialişti în domeniu”. Publicistul Dorin Brozbă a conturat în cuvinte alese imaginea autorului Andrei Tinu, subliniind, totodată, şi importanţa lucrării. „Mă bucur că domnul Tinu este şi un cadru didactic universitar de succes şi a acceptat să vină în capitala Gorjului, în oraşul Ecaterinei Teodoroiu şi al lui Constantin Brâncuşi pentru a ne prezenta această frumuseţe de carte. M-am uitat şi eu prin această carte şi am descoperit foarte multe lucruri interesante, nu neapărat despre viperă, ci şi despre acest venin denumit „otrava de aur”, care se foloseşte atât de mult pentru medicamente şi pentru frumuseţe. Este o afacere foarte interesantă, pentru că nu oricine poate să-şi permită să lucreze cu asemenea animale. Mă bucur că Andrei Tinu calcă cu paşi foarte apăsaţi şi vizibili pe urmele tatălui dumnealui, Dumitru Tinu; se dovedeşte şi în acest caz că aşchia nu sare departe de trunchi”, a declarat Brozbă.

Tinu: „Viaţa mi-a dat o lecţie!”
Întâmplător, sau nu, inspiraţia pentru realizarea cărţii „Otrava de Aur” a fost chiar un moment de cumpănă din viaţa autorului. În urmă cu un an de zile acesta a fost muşcat de o viperă, fiind la un pas de a-şi pierde viaţa. Andrei Tinu a învăţat de atunci cât de important este să preţuiască fiecare clipă. „Nu întâmplător am ales Muzeului Judeţean Gorj, pentru că în carte vorbesc şi despre istoria şi filosofia şarpelui în diferite culturi, inclusiv în cea românească. Ideea acestei carte s-a născut acum un an de zile, când am păţit un teribil accident, în data de 26 noiembrie şi mi-am dat seama că viaţa mi-a dat o lecţie; Dumnezeu mi-a ajutat să mai fiu în mijlocul dumneavoastră, dar şi medicii, care au avut grijă de mine şi vreau să le mulţumesc în special domnului profesor Ion Lascăr”, a mărturisit Andrei. Şi în acel moment de cumpănă, ca şi la prezentarea cărţii, i-a fost alături prietenii săi, care îi sunt şi parteneri în afacerea cu vipere. Mai mult decât atât, despre importanţa cărţii „Otrava de Aur” şi despre valoarea veninului de viperă a vorbit şi timişoreanul Marius Buldur, primul crescător de vipere din ţara noastră. Acesta a fost prezent la Târgu-Jiu şi a adus şi câteva dintre produsele produse de el şi Virginia Faur, fondatoarea laboratoarelor Favisan. Potrivit lui Buldur, produsele au fost testate, dovedindu-şi eficienţa în fiecare caz. Cartea ‘Otrava de aur: ferma de vipere, de la zero la profit’ cuprinde şase mari capitole, autori fiind, alături de Andrei Tinu – care este şi coordonator – Cătălin Boboc, Andrei Dumitrescu, Costin Şerban şi Bogdan Tinu. Capitolele se referă în principal la ‘testimonialul unei muşcături de viperă’, la aspecte ale simbolisticii şarpelui în mitologie şi filosofie, la detalii despre vipera cu corn. De asemenea, în cartea lui Andrei Tinu este explicat şi ce înseamnă veninul de şarpe, pe înţelesul tuturor, respectiv beneficiile medicale ale acestuia, dar şi ce înseamnă o fermă de vipere, pe înţelesul tuturor. În acelaşi timp, cei pasionaţi de domeniu vor putea afla cele mai importante informaţii din sfera afacerilor cu vipere pentru venin, creşterea acestora fiind, potrivit autorilor, o meserie periculoasă şi pretenţioasă, dar, în egală măsură, una fascinantă şi aducătoare de profit.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here