Angajaţii Rostramo au protestat în Piaţa Prefecturii

304

Aproximativ 200 de angajaţi ai firmei Rostramo Târgu-Jiu au protestat ieri în Piaţa Prefecturii din municipiu. Nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile de ceva timp şi riscă să rămână fără un loc de muncă la o vârstă la care cu greu îşi vor mai putea găsi altul, oamenii au cerut reînceperea activităţii în fabrică şi plata salariilor restante. Protestul a fost unul paşnic, fără pancarte sau megafoane; de altfel, la numai o oră de la începerea protestului, muncitorii au părăsit Piaţa Prefecturii, asta după ce o delegaţie a lor s-a întâlnit cu prefectul judeţului, Ion Claudiu Teodorescu, căruia i-au înmânat un memoriu în care şi-au trecut toate nemulţumirile. Ei au primit în schimb promisiunea că cererile lor vor fi transmise Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor, încercându-se astfel găsirea unei soluţii pentru salvarea a peste 200 de locuri de muncă.

Circa 200 de angajaţi ai firmei Rostramo, aflată în procedură de lichidare judiciară, au ieşit joi din nou stradă pentru a-şi cere salariile restante. De această dată, oamenii nu au mai protestat la sediul fabricii de mobilă, ci în Piaţa Prefecturii, sperând că în acest fel vocile lor vor fi auzite. Oamenii s-au plâns că nu şi-au mai primit salariile de ceva vreme iar acum vor rămâne fără un loc de muncă; mai mult, ei susţin că au fost ameninţaţi că-şi vor pierde serviciul dacă vorbesc. „De o lună de zile nu ne-am luat salariul şi acum îmi dau în salariu de mizerie, două milioane? Când a venit domnul Chelu ni s-a dat un salariu la o lună, 290 avans şi ni s-a mai dat un milion şi ceva lichidare. Domnul Chelu, îl întrebăm acum, poate să trăiască cu un milion pe lună? A venit la noi să facă apartamente de lux şi dormitoare unde să stea pe banii noştri. Noi am lucrat, am venit pe tabele că am fost proşti şi am stat ca nişte proşti. Oamenilor le este frică să vorbească pentru că totdeauna s-a bătut cu pumnul în masă şi am fost obligaţi să semnăm tabele şi tot ce trebuie. Eu vorbesc acum însă vă garantez că voi fi prima căreia i se va desface contractul de muncă, voi fi prima pe listă; nu contează, nu am ce să pierd. Eu dacă vorbesc, vorbesc în numele tuturor pentru că le este frică. Rămânem fără serviciu, ce facem? Suntem oameni în vârstă, la 50 de ani, cine ne mai angajează? Unde ne ducem?”, a spus una dintre muncitoare. Oamenii îşi cer acum salariile restante şi continuarea activităţii. „Noi am venit să cerem două lucruri: acordarea drepturilor salariale la zi ale oamenilor şi continuarea activităţii. Noi vrem să muncim. Dacă patronii noştri îşi plătesc datoriile, să continuăm activitatea, noi asta cerem. Sau dacă un investitor vine să cumpere, să continue activitatea, nu să o dea la fier vechi”, a precizat Constantin Burducea, lider de sindicat la Rostramo

Teodorescu: „Vom încerca să liniştim situaţia”
O delegaţie a muncitorilor s-a întâlnit ieri cu prefectul judeţului Gorj, Ion Claudiu Tedorescu, căruia i-au înmânat un memoriu cu nemulţumirile lor. „Sindicaliştii ne-au înaintat un dosar cu mai multe documente pentru a le analiza. Le vom transmite către ministerul de resort, către Ministerul Administraţiei şi Internelor; de asemenea vom trimite, pentru că e vorba de locurile de muncă, de 249 de locuri de muncă pe care ne interesează să le păstrăm, către Ministerul Muncii şi către Ministerul Finanţelor, pentru că Finanţele Publice fac parte din echipa de coordonare judiciară pentru acest moment a SC Rostramo SA. După ce o să avem răspunsurile o să le înaintăm şi reprezentanţilor sindicatelor. Am stabilit cu domniile lor ca luni să am o întâlnire şi cu cei de la Finanţele Publice, BCR şi Consulting Company, cei care administrează la ora actuală această societate. Mă interesează foarte mult să liniştim situaţia destul de agitată de la Rostramo, ţinând cont de faptul că şi pe rolul instanţelor de judecată se judecă şi la ora actuală; pe 14 o să fie finalizat procesul de intrare în insolvenţă”. Demersurile prefectului au fost comunicate manifestanţilor de către reprezentanţii acestora, muncitorii retrăgându-se apoi din piaţă, cu o oră înainte de a expira autorizaţia de protest.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here