Aproape 60% dintre elevii de clasa a XI-a din Gorj nu au luat peste cinci la simularea Bacalaureatului

586

Elevii din ultimii ani de liceu nu s-ar descurca prea bine dacă ar trebui să susțină acum examenul de Bacalaureat. Cel puțin asta arată rezultatele simulărilor organizate la nivel național, în perioada 7 – 10 martie, pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a.

Anul acesta, în județul Gorj, la simularea examenului de Bacalaureat au participat circa 6000 de elevi, jumătate de clasa a XI-a și jumătate de clasa a XII-a. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj, dintre elevii de clasa a XI-a, nici măcar jumătate nu au reușit să obțină peste 5 la toate probele. Mai exact, la clasa a XI-a procentul notele peste 5 este de 40,46. Nici elevii de clasa a XII-a nu s-au descurcat cu mult mai bine. În cazul lor, procentul notelor peste 5 a fost de 53,69.

Nicio medie de 10
Niciunul dintre candidații care au participat la simularea Bacalaureatului nu a reușit să obțină media 10. Au fost însă candidați care au obținut nota 10 la una sau chiar două dintre probe. De exemplu, la Colegiul Național ”Spiru Haret” din Târgu-Jiu, s-au înregistrat șapte note de 10, patru obținute de elevi de clasa a XII-a și trei de elevi de clasa a XI-a. La Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu s-au înregistrat 5 note de 10, iar la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Motru trei astfel de note. Alte 20 de note de 10 s-au înregistrat la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, patru la clasa a XI-a și 16 la clasa a XII-a.

Bacalaureatul începe în iunie
Dacă elevii de clasa a XI-a au mai bine de un an la dispoziție pentru a se pregăti pentru Bacalaureat, pe elevii de clasa a XII-a doar câteva luni îi mai despart de acest examen. Înscrierile pentru prima sesiune a Bacalaureatului sunt programate în perioada 30 mai – 3 iunie, urmând ca aceasta să debuteze pe 13 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probă ce se va încheia pe 15 iunie. În perioada 15 – 17 iunie este programată proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, urmată, în perioada 21 – 24 iunie, de proba de evaluare a competențelor digitale, și în perioada 27 iunie – 1 iulie de proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română, este programată pe 4 iulie, proba obligatorie a profilului pe 6 iulie, iar proba la alegere a profilului și specializării pe 8 iulie. Primele rezultate se vor afișa pe 12 iulie, până la ora 16.00, urmând ca în aceeași zi, până la ora 20.00, candidații nemulțumiți de notele obținute să depună contestații. Acestea vor soluționate până pe 15 iulie, iar rezultatele finale ale primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afișate pe 16 iulie. Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune vor avea loc în perioada 18 – 22 iulie, iar aceasta se va desfășura începând cu data de 16 august, după următorul calendar: 16-17 august – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română; 17-19 august – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională; 18-19 august evaluarea competențelor digitale; 22 august – proba scrisă la Limba și literatura română; 24 august – proba obligatorie a profilului; 26 august – proba la alegere a profilului și specializării; 29 august – afișarea rezultatelor (până la ora 16.00) și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 16.00 – 20.00); 30-31 august – rezolvarea contestațiilor; 1 septembrie – afișarea rezultatelor finale.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here