”Băieții deștepți” din energie au fost resuscitați! CEO cumpără gaze la prețuri duble

1127

Gaură de 4 milioane euro în bugetul companiei. Consiliul Concurenței, inexistent!

Epopeea unui acord cadru în valoare de peste 55 de milioane de lei, încheiat forțat de Complexul Energetic Oltenia cu Tinmar Gaz, pentru achiziționarea de gaze naturale necesare funcționării termocentralelor ce aparțin companiei energetice nu a trezit nici măcar curiozitatea Consiliului Concurenței să verifice cum, din 11 operatori de gaze din România, doar doi au fost interesați de contractul cu CEO, în contextul în care prețul de atribuire a fost, în final, cu peste 18 milioane de lei mai mare decât cel estimat.
CEO caută acum vinovații în interior, iar Corpul de Control din cadrul companiei trebuie să stabilească cum s-a ajuns ca vechiul contract de achiziție gaze naturale să fie reziliat, în condițiile în care compania a respectat toate clauzele.

CEO, forțat să accepte prețuri uriașe
Mai mulți factori, printre care liberalizarea parțială a prețurilor de achiziție a gazelor naturale din producția internă destinată consumatorilor casnici, în luna aprilie, șocul scumpirii energiei electrice din iarnă și insuficiența aprovizionării furnizorilor prin contracte pe termen lung, le-a dat calculele peste cap unor coloși economici care furnizează gaze naturale și care au fost obligați să-și onoreze obligațiile față de clienți prin achiziții pe piața spot, la prețuri mult mai mari.
Nu a fost cazul Tinmar Gas, furnizorul de gaze naturale cu care CE Oltenia avea în derulare patru contracte de furnizare gaze naturale pentru termocentralele Turceni, Rovinari, Ișalnița și Craiova II. Tinmar a denunțat unilateral acordul cu CEO, pe o argumentație economică a cărei concluzie era clară: operatorul nu-și mai putea onora obligațiile, în condițiile în care prețul din contractele cu producătorul de energie era unul mic comparativ cu evoluția de pe piață.
Reprezentanții CEO cu responsabilități în domeniu au acceptat solicitarea Tinmar Gas de reziliere a contractelor începând cu 1 septembrie a.c. și au demarat procedurile de atribuire a altor acorduri comerciale.
Achiziţia de gaze naturale a fost aprobată în şedinţa Consiliului de Supraveghere din 1 august a.c., aceasta fiind publicată ulterior la Bursa Română de Mărfuri, iar CEO a informat nouă companii de profil în vederea asigurării unei concurențe reale. Deși au primit informare Romgaz SA, CEZ România SA, EON România SA, Engie România SA, OMV Petromgas SA, Delgaz-Grid SA, Arelco Power SA, Conef Gaz SA şi Enel SA, pe 17 august, au depus oferte doar Tinmar Gas SA, pentru toate cele patru loturi, și Engie România SA, pentru trei dintre acestea, însă la prețuri mult mai mari decât cele estimate de CEO, acestea rămânând aproape neschimbate și în urma ședinței de tranzacționare.
Acesta a fost motivul care a determinat anularea procedurii, aceasta reluându-se pe 24 august, cu aceeași ofertanți, Tinmar și Engie. Culmea este că Tinmar a venit cu prețuri mult mai mari față de cele oferite inițial, iar Engie optase doar pentru un lot din cele trei pentru care arătase interes prima oară. Și de această dată procedura de achiziție a fost anulată, iar data anunțată pentru reluarea acesteia a fost 30 august, adică, cu 48 de ore înainte de rezilierea contractelor aflate în vigoare.
Reprezentanții Tinmar Gas SA au mărit din nou oferta, conștienți fiind că CEO nu-și permitea să rămână fără gaze la cele patru termocentrale, în cazul în care nu ar fi fost de acord cu prețurile oferite nici de această dată, iar Engie, pe două loturi de această dată a ofertat sensibil mai mult decât Tinmar, cu 23 de bani, respectiv 3 lei/MWh.
”Ținând cont de importanța deosebită a gazului natural în funcționarea grupurilor energetice – continuarea activității”, așa cum se menționează într-un document al companiei prin care a fost informată AGA cu privire la procedura de atribuire, CEO a fost nevoită să încheie contracte cu Tinmar Gas SA pentru cele patru loturi la prețuri uriașe: 163 lei/MWh la SE Rovinari, adică 2.113.164 lei, cu peste 662.000 de lei peste valoarea estimată; 157 lei/MWh la SE Turceni, valoarea contractului fiind de 11.982.240 de lei, cu 5.724.000 de lei peste valoarea estimată, adică cu peste 91%; la SE Işalniţa prețul de achiziție a fost de 112,77 lei/MWh, valoarea contractului de 29.756.845 de lei, fiind mai mare cu 7.504.000 peste cea estimată de companie şi, în fine, pentru SE Craiova, prețul a fost de 137 lei/MWh, contractul fiind de 11.501.000 lei, adică cu peste 4.300.000 de lei mai mare decât estimase CEO.

Cine-i vinovat pentru gaura de 4 milioane euro
În concluzie, CE Oltenia va plăti pentru gazele naturale pe care le consumă cele patru termocentrale cu peste 18 milioane lei, adică aproximativ 4 milioane de euro, în plus față de cât estimase. Trebuie remarcat faptul că CEO a încheiat contractul cu Tinmar cu doar șase ore înainte ca și cele patru termocentrale să rămână fără gaze.
Corpul de Control al CEO efectuează verificări cu privire la evoluția lucrurilor și pentru a stabili cum s-a ajuns ca reprezentanții companiei să accepte denunțarea unilaterală a contractului aflat în vigoare cu Tinmar Gas SA, în contextul în care producătorul de energie își respectase obligațiile, în ceea ce privește plata gazelor naturale.
Potrivit unor surse din cadrul companiei, Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie este persoana care a fost de acord cu rezilierea contractului cu Tinmar Gas SA, însă abia după finalizarea controlului, concluziile acestuia vor fi aduse la cunoștința Directoratului și Consiliului de Supraveghere care pot dispune măsuri.

”Regele energiei” – afaceri în Gorj
Tinmar Gas SA este parte a grupului Tinmar Energy deținut de omul de afaceri Augustin Oancea care a obţinut 1,1 mld. lei doar din furnizarea de energie electrică în primul semestru al acestui an. Tinmar are o cotă de piaţă de 12% pe piaţa consumatorilor industriali.
Timar este și cel mai important investitor în fotovoltaice în Gorj cu două parcuri fotovoltaice la Târgu-Cărbunești, prin societatea EYE Mall SRL, parte a grupului de firme, și instalația de la Arcani, achiziționată de la AMV Solar, primele două cu o putere instalată de 9,988 MW fiecare, iar ultima cu 2,995 MW. ”Regele Energiei”, aşa cum este numit Augustin Oancea, are o avere estimată la peste 650 de milioane euro.
George Constantin

2 COMENTARII

  1. Daca cei de la CEO ar fi facut un studiu de piata sa vada cat este pretul pe MWh pe opcom poate ca ar fi venit mai multi ofertanti si estimarile lor ar fi fost mai apropiate de realitate. La preturile pe care le-au estimat ei la gaz, as fi redus cheltuielile extrem de mult in compania din care fac parte. Daca aveti astfel de oferte vreau si eu, 85 lei/MWh sau 112 lei/MWh cu taxe incluse fara TVA si Acciza este un pret utopic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here