Biserica “Sfântul Nicolae” din Drăgoieşti, resfinţită de mitropolitul Irineu

419

Cu mare bucurie din vrerea Domnului şi cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Dr. Acad. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în data de 11 noiembrie 2012, ora 8,00, va avea loc resfiinţirea Bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, din Drăgoieşti, satul Brădiceni, comuna Peştişani.

Truda veşnicului de pomenire Părintele Ioan Brâncuşi, chemat la Domnul înainte de terminarea Bisericii Sfântul Nicolae!
Această Sfânta Biserică a fost construită cu mare trudă de vrednicul de pomenire părintele Ioan Brâncuşi, între anii 1907-1919. Din păcate, părintele Brâncuşi nu a mai putut să vadă biserica terminată fiind chemat la Domnul în anul 1916. Misiunea de a termina biserica a revenit preotului Teodor Gureanu, care în anul 1919 în ziua de 27 noiembrie, împreună cu un sobor de preoţi şi în prezenţa Prea Sfinţitului Alexie Craioveanu, locotenent episcop al eparhiei Râmnicului şi Noului Severin, au sfinţit această biserică zidită din credinţa, trudă si sudoare. Suma cheltuită în acea perioadă se ridica la 973.005.000 lei, fiind strânsă atât din parohie cât şi de la credincioşii altor parohii.

Părintele pictor Ion Ilioniu, sub îndrumarea celebrului pictor Iosif Keber
Biserica este din cărămidă, pictată în culori de ulei, în stil realist, de zugravul Ion Lupea, în anul 1910. Planul este în formă de cruce, lungimea e de 21,46 m, suprafaţa interioară de circa 500 mp, cu tâmpa construită din zid, ziduri sănătoase şi acoperişul învelit cu tablă. A fost renovată în anul 1967 sub părintele Ion Tătaru, de către părintele pictor Ion Ilioniu, din Peştişani, sub îndrumarea pictorului Iosif Keber, care a întocmit devizul şi a supravegheat lucrarea. Resfinţirea a avut loc la data de 5 noiembrie 1967, la care au participat un sobor de preoţi împreună cu părintele Gheorghe Nicolaescu – delegatul Înalt Prea Sfinţitului Firmilian, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Lucrările s-au ridicat la suma de 18.450 lei, contribuţie a enoriaşilor parohiei.

Din vremea Preotului Pantelimon Chiată
O altă renovare a avut loc în anul 1982, fiind preot Pantelimon Chiată, dar din păcate nu se găsesc date despre cine a executat lucrările şi nici cine a participat la resfiinţire, din Pisania bisericii trăgându-se concluzia că părintele Protoiereu Neofit Stănciulescu ar fi fost cel care a oficiat slujba de resfinţire. Din anul 2006, cu ajutorul multor oameni cu credinţă şi dragoste faţă de Dumnezeu şi biserică, au început lucrările de renovare ale bisericii Sfântul Nicolae din Drăgoieşti-Brădiceni. Primul ajutor a fost acordat de Chestorul Constantin Codiţă, cu ajutorul căruia s-a înlocuit o parte din tabla acoperişului şi a şi fost vopsit exteriorul. În anul 2008, prin ajutorul Fundaţiei PACT şi a Grupului de iniţiativă Brădiceni condus de Ion Feraru s-au înlocuit ferestrele sfintei biserici.

Sponsori şi credincioşi ai Parohiei
În anul 2011, prin sprijinul sponsorilor Cătălin Codiţă, Cătălin Măruţă, Constantin Mircioiu şi a multor altora au început lucrările de renovare exterioară şi de curăţare a picturii interioare a bisericii. Lucrările exterioare au fost făcute de credincioşii parohiei: Viorel Prejbeanu, fraţii Dondonel şi Constantin Ieremia, iar lucrările de curăţire interioare de Ionuţ Viorel Bordeiaşi. Suma cheltuită fiind de 22.000 lei. Trebuie menţionaţi toţi credincioşii, dar în special Maria Neicuţescu, Ion Cioploiu, Gheorghe Ciolofan şi Stelică Paraschivoiu. Cu ajutorul lui Dumnezeu, Biserica Sfântul Nicolae din Drăgoieşti şi-a recăpătat frumuseţea de altădată, de aceea îi aşteptăm cu drag, pe toţi aceia care doresc să se roage împreună cu noi, la slujba de resfinţire, mai cu seamă că în această zi toţi au privilegiul, bărbaţi şi femei, de a intra în Sfântul Altar şi a trece prin faţa sfintei mese.
Pr. Paroh Ion Grindeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here