Actualitate

Cărbunele, pe cale de dispariție în carierele Jilț Sud și Tismana

 | 10 octombrie 2016, 00:30 | 0 comentarii | 

Depozitele carierelor Jilț Sud și Tismana sunt goale, cărbunele lipsind de la unitățile Complexului Energetic Oltenia din cauza blocajului datorat exproprierilor, dar și a lipsei de personal, spun liderii sindicali. Situația este mai bună la Cariera Pinoasa și Roșia unde se lucrează, în schimb, 12 ore pe zi, pentru transportul cărbunelui spre termocentrala de la Rovinari. Lipsa cărbunelui din depozite a fost subliniată și de senatorul ALDE, Dian Popescu, care a declarat, joi, într-o conferință de presă, că CEO mai avea în depozite cărbune pentru doar o zi și jumătate.

Semnatura eletronica CertDigital

Cărbunele scos la Tismana alimentează termocentrala Rogojelu, dar, în ultimul timp, nu face față solicitărilor, depozitul carierei rămânând gol, la câteva zile. O declară liderul Sindicatului Lignitul din cadrul Carierei Tismana, Iulian Păuna, care subliniază că problemele sunt mult mai grave la Cariera Jilț Sud, unde cărbunele este și el pe cale de dispariție, totul declanșându-se pe fondul blocajului exproprierilor din zonă. La Cariera Roșia este un alt blocaj, aici se scoate cărbune, dar se transportă spre Rovinari, pe circuitul folosit și de Pinoasa, în alternanță cu unitatea vecină. Asta timp de câteva ore pe zi, de dimineață de la ora 8.00 până la orele 20.00.
Situația este mult mai bună însă la carierele din zona Motru. “Din fericire, carierele Lupoaia și Roșiuța au cărbunele necesar în această perioadă în care alte unități ale CEO sunt blocate. Cărbunele din Motru este produs și transportat zilnic spre termocentrala de la Turceni și spre cea de la Craiova, tot de aici distribuindu-se și cotele de cărbune către zone, unde depozitele sunt goale. Lipsa de la Jilț Sud și Tismana se datorează, în shimb, blocajului exproprierilor, excavatoarele nemaiavând front de lucru, în timp ce se înregistrează și o lipsă masivă de personal și materiale cu care s-ar desfășura procesul de producție”, a subliniat și Nicu Bunoaica, liderul sindical de la Lupoaia.

Lipsa personalului specializat face victime
Acesta a făcut însă un apel către directorul Daniel Antonie căruia i-a cerut “să se implice și să rezolve aceste probleme majore, deoarece acestea afectează sănătatea și integritatea salariaților”.
Bunoaica s-a referit la un recent accident de muncă, care a avut loc la această carieră din Motru, unde un angajat a fost pus să presteze ce nu avea în fișa postului, pe motivul lipsei personalului specializat.
“Voi face o adresă, luni, la CEO prin care voi solicita să se rezolve lipsurile de personal. Aștept ca în maxim o săptămână să se rezolve aceste probleme, în caz contrar voi apela la măsuri mult mai drastice”, a conchis Bunoaica.
A.STOICA

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL