Care sunt „săracii şi bogaţii” ce reprezintă Gorjul în Parlamentul României

769

Fie că vorbim despre cei care ocupă scaunul de deputat ori cei care au fost aleşi ca senatori pe colegiile din judeţul Gorj, actualii deputaţi şi senatori „au dat cu subsemnatul” luna trecută în cele mai recente declaraţii de avere. Conform celor notate cu propriile mâini şi indiferent de partidul care i-a susţinut în obţinerea mandatului din 2012, avem deputaţi care se pot mândri cu conturi bancare importante, suprafeţe mari de terenuri ori multiple clădiri cumpărate şi moştenite. La polul opus, există şi câteva personaje care nu au avut averi importante de trecut în declaraţiile de avere, singurele cifre cu multe zerouri reprezentând datoriile unor credite contractate în anii trecuţi.

Blamaţi în ultima vreme de către primarii comunelor din Gorj pe care le reprezintă în Parlamentul României, deputaţii şi senatorii sunt acuzaţi că şi-au uitat promisiunile făcute în campania electorală, că nu au mai călcat de vreme bună prin localităţile unde promiseseră marea cu sarea şi că nici măcar nu mai răspund la apelurile telefonice venite din partea edililor. În ciuda acestui lucru, parlamentarii au respectat termenul de depunere al ultimelor declaraţii de avere.

Cupă, „băgat” în patru credite
Deputatul Ion Cupă şi soţia sa sunt proprietarii a trei terenuri situate în Drobeta Turnu Severin, în aceeaşi localitate parlamentarul deţinând şi o casă de 473 mp. În patrimoniul automobilistic al familiei Cupă se află un Mercedes E220, anul de fabricaţie 2011. În luna mai a acestui an, deputatul a vândut o maşină a cărei ion_cupa_inscriptvaloare a fost de 7.000 euro. În ceea ce priveşte depozitele bancare şi conturile curente, Cupă are două carduri de salarii, cu un sold total la zi de 8.539 de lei, dar şi un depozit de 1.961 euro şi un cont curent deschis în acest an de 598 de lei. La investiţiile familiei, singura care este asociată unică, dar şi cu o cotă de participare de 55% la o societate distinctă, este soţia deputatului, Ramona Maria Cupă. Datoriile soţilor Cupă sunt reprezentate de patru credite, contractate toate în anul 2007, având diferite termene scadente şi ale căror valori sunt: 50.186 euro, 11.072 de lei, 11.300 de lei, 29.000 euro.
Legat de veniturile realizate în ultimul an fiscal, acestea sunt compuse din indemnizaţia de deputat în valoare totală de 58.908 de lei, salariul soţiei de la Spitalul Municipal Motru acolo unde prestează ca şi biolog special de 25.093 de lei, dar şi veniturile din dobânzi ale Ramonei Cupă de 1.243 de lei.

Patru maşini pentru familia Iriza
Un alt deputat de Gorj este Scarlat Iriza care deţine, împreună cu soţia, nu mai puţin de opt terenuri în Băleşti, Târgu-Jiu şi Leleşti, dar şi două case de 289 mp, respectiv 120 mp în municipiul-reşedinţă de judeţ şi în comuna Leleşti. Bunurile mobile ale familiei Iriza sunt compuse dintr-un Range Rover (an de fabricaţie 2005), un Volkswagen Touareg (an de fabricaţie 2005), un Ford Tranzit (anul de fabricaţie 2002) şi o Dacia Duster din 2010, toate acestea fiind obţinute prin cumpărare. Deputatul Iriza nu are trecute în declaraţia de avere conturi ori depozite bancare, singura „bogăţie” fiind constituită dintr-un patrimoniu de bijuterii din aur a căror valoare estimată este de 12.000 euro.
Împrumuturile acordate de parlamentar au mers către trei societăţi, valoarea totală a acestora fiind de 617.198 de lei, în declaraţie fiind trecut şi un credit contractat în 2012 şi scadent în acest an, suma acestuia fiind de 8.037 de lei. Veniturile din salarii realizate anul trecut au fost compuse din indemnizaţia de deputat a cărei sumă a fost de 59.628 de lei, şi remuneraţia de director pe anul fiscal încheiat de 34.960 de lei, la CSCCD Târgu-Jiu a Valeriei Iriza. Familia parlamentarului a mai obţinut 37.074 de lei din dividende.

Khraibani, campioană la terenuri
Una din cele două femei deputat de Gorj este doctoriţa Camelia Khraibani, aceasta putându-se mândri cu 11 terenuri deţinute în judeţele Gorj, Ilfov, Dolj, Caraş-Severin, Argeş, o parte fiind dobândite prin cumpărare, altele reprezentând moşteniri, iar unele au fost donaţii. Deputatul PSD are un apartament la Motru dobândit prin moştenire în anul 1998, o casă construită în comun cu soţul său în anul 2008 în comuna Leurda, un apartament în Bucureşti, cumpărat în rate în 2013, pe numele fiicei, iar alte trei apartamente sunt deţinute de soţul doctoriţei în Liban. Soţii Khraibani deţin şi două autoturisme, un Audi A4 şi un Volkswagen, precum şi bijuterii de familie şi tablouri a cărora valoare se situează la suma de 10.200 euro. Camelia Khraibani are un cont curent la Banca Libaneză din Republica Libaneză, deschis în anul 2011, echivalentul a 36.000 euro. De asemenea, datorează către o instituţie bancară din ţară 15.000 euro, credit care are scadenţa anul viitor. Veniturile din salarii sunt reprezentate de indemnizaţia de deputat pe anul trecut în sumă totală de 58.908 lei, în timp ce soţul doctoriţei a încasat venituri în urma închirierii unor spaţii în Liban de 4.150 euro.

Niculina Mocioi, declaraţie cu cerneală puţină
Ultima declaraţie de avere a deputatului de Gorj Niculina Mocioi demonstrează faptul că aceasta are un singur teren intravilan în Târgu-Jiu, de 307 mp, cumpărat niculina mocioi inscriptîn anul 2013, două apartamente în Târgu-Jiu obţinute prin cumpărare, respectiv donaţie, ea nefigurând cu conturi ori plasamente financiare. În declaraţia de avere a parlamentarului se mai regăsesc datorii către două bănci în urma contractării unor credite în valoare de 33.600 de lei şi un altul de 42.640 de lei. Veniturile lui Mocioi sunt compuse din indemnizaţia de deputat care în anul fiscal încheiat a fost de 59.922 de lei, şi de alocaţia de stat a fiicei în sumă anuală de 504 de lei.

Weber, adeptul asiaticelor
Declaraţia de avere a deputatului PSD Mihai Weber are influenţe asiatice şi asta datorită celor două bunuri mobile deţinute de acesta şi anume: o motocicletă Kawasaki, fabricată în 2003 şi o maşină Hyundai Santa Fe, fabricată în 2008. În averea acestuia, şi-au „făcut loc” şi două terenuri în Târgu-Jiu, unul moştenit şi un altul cumpărat cu soţia, precum şi un teren forestier moştenit în zona Ţicleniului. Soţii Weber deţin şi două case în Târgu-Jiu, una moştenită în anul 2005, şi o alta construită în acelaşi an.
Singurele împrumuturi cu care figurează Mihai Weber sunt cele acordate către societatea deţinută de familia sa, valoarea acestora la zi fiind de 180.020 de lei. Un singur credit are activ parlamentarul, a cărui scadenţă este în anul 2028, având o valoare de 25.000 CHF. Veniturile familiei Weber sunt compuse din alocaţia de stat pentru copii în sumă anuală de 504 de lei, indemnizaţia de deputat de 58.908 de lei, dividende de la firma de familie în valoare de 19.756 de lei şi salariul soţiei, de comisar la Garda de Mediu Gorj, de 20.817 de lei.

Ponta, casă de vacanţă la Cornu şi apartamente în Capitală
Deputat de Gorj şi prim-ministru în Guvernul României, Victor Ponta deţine în comun cu soţia sa, Daciana Sârbu, două terenuri în Prahova şi Dâmboviţa, o casă de vacanţă la Cornu cumpărată în anul 2010 şi două apartamente în Bucureşti. De asemenea, premierul şi-a notat în declaraţia de avere şi un automobil Fiat, anul de fabricaţie 2010, dobândit prin lichidarea patrimoniului Cabinet de Avocat „Ponta Victor Viorel”. Lista bunurilor mobile şi imobile înstrăinate în ultimul an este compusă dintr-o casă de vacanţă donată în decembrie 2014 cu o valoare de impozitare de 56.623 de lei, două apartamente vândute prin contract de vânzare-cumpărare în luna mai a acestui an în urma tranzacţiei obţinând câte 75.000 euro pe fiecare, un apartament la schimb cu o valoare evaluată de 143.050 euro şi un autoturism al cărui contract de leasing a fost cedat în mai 2015, valoarea de transfer a contractului de leasing financiar fiind de 5.000 euro.
Conturile şi depozitele cuplului Ponta-Sârbu sunt compuse dintr-un cont curent deschis în 2007 cu o valoare la zi de 4.888 de lei, două conturi curente în lei total la zi 62.517 lei, două depozite bancare în euro deschise în anii 2010, respectiv 2014, total la zi 148.358 euro, precum şi un cont curent în euro deschis de către Daciana Sârbu în anul 2007 cu un sold curent de 2.467 euro. Singurele datorii ale familiei sunt reprezentate de un contract de leasing pe numele eurodeputatului Daciana Sârbu-Ponta, a căruia valoare este de 34.500 euro, scadenţa fiind în anul curent. Veniturile din ultimul an fiscal încheiat sunt compuse din salariul de prim-ministru al lui Victor Ponta, în valoare de 74.208 de lei, precum şi din indemnizaţia de deputat în Parlamentul European a Dacianei Sârbu de 74.408 euro.

Popeangă are în conturi 360.000 de lei
Deputatul Vasile Popeangă deţine două terenuri la Leleşti şi la Runcu, dobândite prin moştenire, o casă la Leleşti de 494 mp, moştenită şi, ulterior, extinsă şi vasile popeanga insmodernizată, precum şi două autoturisme, un Matiz şi un Ford C-MAX. Singurul bun înstrăinat în ultimul an este un apartament în Târgu-Jiu, vândut în decembrie 2014, valoarea sa fiind de 133.000 de lei. Parlamentarul gorjean are conturi şi depozite bancare a căror valoare însumată este de circa 360.000 de lei, iar soţia acestuia are un credit contractat în anul 2006, scadent anul viitor, în valoare de 20.000 de lei.
Veniturile familiei realizate în anul fiscal anterior încheiat au fost compuse din: indemnizaţia de deputat de 58.908 lei, remuneraţia de profesor a lui Vasile Popeangă de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu de 47.516 de lei, drepturi salariale obţinute în urma unor hotărâri judecătoreşti de către Aurora Popeangă în sumă de 17.583 de lei, venituri din dobânzi ale soţiei de 2.147 de lei, pensia acesteia de 15.660 de lei, precum şi pensia lui Vasile Popeangă de 8.205 de lei.

Rotaru, o casă şi un teren
Lista deputaţilor de Gorj se încheie cu Răzvan Rotaru a cărui declaraţia de avere nu este prea bogată. Acesta deţine o casă în Târgu-Jiu, de 145 mp, construită în anul 2006, un teren intravilan în Târgu-Jiu, precum şi două autoturisme, o Skoda şi un Volkswagen, ambele fiind obţinute prin cumpărare. „Patrimoniul” familiei este compus din două credite de 43.000 euro şi de 31.600 de lei, scadente în anul 2027, respectiv 2047.
Veniturile familiei Rotaru sunt compuse din indemnizaţia de deputat de 58.908 lei, alocaţia de stat pentru copii în cuantum anual de 504 lei, salariul soţiei de referent la o instituţie publică de 15.9136 de lei, precum şi venituri de 4.160 lei realizate de soţia parlamentarului ca reprezentant de vânzări la o societate.

Costoiu, venituri din mai multe surse
Cel mai proaspăt dintre senatori, Mihnea Costoiu, are un teren intravilan la Runcu, de 11.256 mp, cumpărat în anul 2000, un apartament şi un spaţiu comercial în costoiu mihnea inscriptTârgu-Jiu, precum şi un apartament în Bucureşti de 68 mp, achiziţionat în urmă cu patru ani. Senatorul are un fond de investiţii de asigurări de viaţă deschis în anul 2005 cu un sold la zi de 28.144 de lei, precum şi cinci conturi curente, din care unul de 2.720 euro, restul având o valoare cumulată de 8.583 de lei. Veniturile lui Mihnea Costoiu în anul fiscal precedent au fost constituite din indemnizaţia de la Senatul României de 2.454 de lei, 58.592 de lei i-a obţinut din închirierea unui spaţiu către o societate de pariuri sportive, 1.356 de lei a primit de la Ministerul Culturii, 70.213 de lei a obţinut din activitatea didactică de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, şi alţi 61.675 de lei i-au intrat în conturi în urma activităţii de la Ministerul Educaţiei.

Liberalul Barbu, bijuterii şi ceasuri de 25.000 euro
Tudor Barbu, senatorul de Gorj, deţine în Bucureşti un teren intravilan şi o casă de 220 mp, în comun cu soţia sa, precum şi două autoturisme Toyota, cumpărate în 2013, respectiv 2015, dar şi bijuterii şi ceasuri în valoare de 25.000 euro. Marilena Barbu are un cont deschis în 2011 cu o valoare la zi de 41.600, ea realizând venituri în anul precedent de 186.296 de lei din activitatea de manager la o companie de telefonie mobilă. Veniturile familiei au fost completate cu indemnizaţia de senator a lui Tudor Barbu de 59.932 de lei.

Dian are maşină din `86
Senatorul Dian Popescu deţine la Rânca un teren şi o casă de vacanţă, o casă şi un teren în Ţicleni, un apartament în municipiul Târgu-Jiu cumpărat cu soţia, precum şi un teren forestier la Bărbăteşti, moştenit de el şi de fratele său. Deşi a fost văzut cu maşini de valoare, parlamentarul şi-a trecut în declaraţia de avere un Renault, al cărui an de fabricaţie este 1986. Datoriile lui Dian Popescu se ridică la peste 37.000 de lei, dar şi la 70.000 euro. Veniturile familiei pe anul fiscal încheiat au fost compuse din indemnizaţia de senator de 58.908 de lei, salariul soţiei la societatea Petrofac de 58.388 de lei, precum şi alocaţia de stat a fiicei de 504 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here