Cariera Roșia nu se mai extinde, CEO bătut în instanță

665

Bankwatch România, ONG cunoscut pentru acțiunile demarate pentru protecția mediului, a câștigat, luna trecută, procesul împotriva Complexului Energetic Oltenia(CEO) și Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea (fostul Inspectorat Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare – ITRSV) obținând astfel anularea definitivă și irevocabilă a 27 de decizii de defrișare pentru 22 de hectare de pădure din județul Gorj. Acest demers face imposibilă extinderea UMC Roșia, proiect al fostei conduceri a CE Oltenia.

“Conform Codului Silvic, pentru defrișarea unei suprafețe mai mici de un hectar este nevoie doar de o decizie a ITRSV, însă dacă pădurea depășește 10 hectare este necesară emiterea unei Hotărâri de Guvern. Complexul Energetic Oltenia a încercat să ocolească această lege, feliind terenul pe care intenționează să extindă mina de lignit Roșia în parcele mai mici de un hectar și obținând astfel 27 de decizii pentru 22 de hectare de pădure. Astfel, CEO a evitat o procedură prin care ar fi fost obligată să realizeze un studiu de impact de mediu și social. Însă compania a ignorat faptul că defrișările planificate pentru extinderea carierei Roșia sunt de fapt mult mai mari, un acord de mediu pentru 159 de hectare fiind, de asemenea, anulat în primă instanță la începutul lunii trecute” a transmis Bankwatch Romania printr-un comunicat de presă. De altfel, potrivit acestui ONG, în comunicarea Tribunalului București se menționează chiar că depunerea cererilor pentru scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafețelor mici a fost făcută fie în aceeași zi, fie în zile consecutive, în scopul de a nu atrage competența autorității centrale. “Tot aici se arată și că CEO știa de la începutul anului pe ce suprafață (una mai mare de un hectar) urmează să își extindă activitatea, deci compania trebuia să considere toate terenurile un proiect unitar și să realizeze o evaluare a impactului de mediu și social în consecință” mai spun cei de la ONG-ul de mediu.

FERN s-a aliat Bankwatch România
De altfel, hotărârea definitivă a Curții de Apel vine în aceeași lună în care FERN, o organizație neguvernamentală europeană pentru protecția pădurilor, a publicat studiul Dublu risc: Cărbunele, o amenințare pentru păduri.
Raportul FERN conține și un studiu de caz din România, în care se remarcă disjuncția dintre înțelepciunea populară exprimată prin zicale precum “codru-i frate cu românul” și faptul că defrișările masive, o mare parte dintre acestea ilegale, au devenit o obișnuință. Comunitățile locale fie nu au puterea să se opună proiectelor de extindere a minelor, fie sunt amăgite de locurile de muncă promise de CEO (deși compania a făcut de două ori mai puține angajări începând cu 2012 față de perioada 2009-2012).

Anul 2015 a însemnat pentru Bankwatch România anularea deciziilor de defrișare sau a acordurilor de mediu pentru 391 de hectare de pădure. Pe lângă cele 27 de decizii de defrișare care permiteau tăierea a 22 de hectare de pădure, pe 17 februarie și 14 mai au mai fost anulate două acorduri de mediu care permiteau defrișarea a 130, respectiv 80 de hectare pentru extinderea carierei Pinoasa. Următoarea victorie în instanță a venit pe 7 decembrie, când alte 159 de hectare de pădure au fost salvate din calea carierei Roșia.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here