Cazul femeii diagnosticate cu amigdalită acută la SJU Târgu-Jiu, decedată pe 13 martie, în atenția Avocatului Poporului

836

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu decesul pacientei din Gorj, care a murit la jumătatea acestei luni în urma unei infecţii cu o bacterie intraspitalicească care ar fi fost luată în timpul internării acesteia în Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu-Secția ORL. Acest organism consideră că, în acest caz, s-ar fi încălcat articolul 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii. De altfel, și Colegiul Medicilor Gorj verifică o acuzaţie de posibil malpraxis la SJU din Târgu-Jiu, în urma unei plângeri venite de la familia Mioarei Dobromir, femeia decedată după o banală amigdalită acută.

Gorjeanul a scris pe larg, la jumătatea acestei luni despre cazul fostei paciente de la ORL Târgu-Jiu, care a decedat în urma unor complicații, după ce, la SJU, i s-a pus diagnosticul de amigdalită acută. Fiul femeii, decedate la doar 47 de ani, vrea ca în acest caz să se facă dreptate, cu atât mai mult cu cât acesta acuză că mama sa ar fi luat o bacterie din spitalul din municipiu, bacterie care i-a afectat ireversibil organismul. Băiatul a făcut plângere la Colegiul Medicilor Gorj acuzând vinovații de malpraxis. Cazul a ajuns acum și în atenția Avocatului Poporului care relatează, într-un comunicat de presă, cazul “Mioara Dragomir”, preluat din presa locală.Avocatul Poporului explică faptul că s-a autosesizat din oficiu după ce fiul pacientei a făcut public că s-a prezentat cu mama sa, luna trecută, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, pentru că aceasta acuza dureri de gât. Medicii ar fi diagnosticat-o iniţial cu amigdalită acută, aceasta fiind internată apoi în Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, unde i s-ar fi făcut o primă incizie, fără analize prealabile, susţine fiul pacientei.“Mama mea a solicitat să i se facă un RMN, dar medicii ORL i-au spus că aparatul nu funcţionează, internând-o în salon. În următoarea zi s-a schimbat medicul de gardă, i s-a făcut o a doua incizie, iar eu, ajungând la spital, am aflat că nivelul de leucocite îi ajunsese la 30.000. I-am rugat pe medici să-i facă noi analize mamei mele şi un RMN. Mi s-a spus şi mie că RMN-ul nu funcţionează şi i-au schimbat tratamentul, fără analize. A treia zi, mama simţindu-se rău, neputând să doarmă noaptea de dureri, i s-a făcut a treia incizie şi i s-a schimbat iar tratamentul”, a precizat fiul femeii, citat în comunicatul de presă.

Klebsiella provoacă moarte!
Se mai relatează că, între timp, au ieşit şi analizele exudatului faringian. Proba luată indica faptul că pacienta avea un microb intraspitalicesc, mai exact bacteria klebsiella, motiv pentru care femeia a fost transferată de urgenţă (după cinci zile de la internare) la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova – Secţia de chirurgie toracică. “La Craiova, pacientei i s-a introdus un tub de drenă la plămâni, iar într-un interval de 20 de minute ‘într-o pungă s-au scurs aproximativ un litru de puroi’. A doua zi, de dimineaţă, la ora 8,00, pacienta a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de mediastin, dar doctorii i-au dat şanse mici de supravieţuire, conform afirmaţiilor fiului acesteia. A fost operată, iar după trei zile de terapie intensivă, a fost trecută pe salon. După alte cinci zile de salon, în care pacienta a fost supusă mai multor tratamente, a făcut primul stop-cardiac. A fost dusă inconştientă la terapie intensivă, iar dimineaţa a făcut al doilea stop-cardiac. În următoarea noapte, fiind în comă la terapie intensivă, femeia a făcut al treilea stop-cardiac şi apoi (la solicitarea familiei, doctorii dându-i şanse mici de supravieţuire) i s-a făcut externarea”, se mai arată în comunicat cu precizarea că decesul femeii s-a înregistrat marţi, 13 martie 2018.

Tratamentul bun, pacientul mort!
Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu au respins acuzațiile aduse de rudele femeii decedate şi au susţinut tot timpul că bolnava ar fi fost tratată în mod corespunzător. “Pacienta a venit cu un abces periamigdalian, care a fost drenat. S-a luat cultură. În urma însămânţării a ieşit acel microb la analize. Deci nu are legătură cu o infecţie din spital. I s-a făcut antibiograma şi tratament. A fost trimisă ulterior în urma unui examen Computer Tomograf, la Chirurgie Toracică în Craiova, deci din punctul nostru de vedere pacienta a beneficiat atât de investigaţii, cât şi de tratament corespunzător“, a menţionat Ramona Oprea, medic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj nu a primit deocamdată o plângere. Purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului, Matei Vîrtosu, precizează în comunicat că sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolului 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii.
A.STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here