Centrul pentru refugiaţi de la Bumbeşti-Jiu, ţinut în stand-by

631
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imigranţii nu vor fi aduşi prea repede în incinta fostei şcoli de jandarmi din Bumbeşti-Jiu, situată la ceva distanţă de Uzina de Armament. Cel puţin asta a anunţat, la finalul săptămânii trecute, Inspectoratul General pentru Imigrări, care precizează că noile locaţii de la Câmpulung Muscel, Tășnad și Bumbești-Jiu nu vor fi utilizate decât dacă va fi cazul. Autorităţile locale au anunţat deja că în cele trei clădiri ale Jandarmeriei din Bumbeşti-Jiu pot fi cazate peste 300 de persoane. Această locaţie se află undeva în centrul oraşului Bumbeşti-Jiu, lângă o şcoală şi un liceu.
Inspectoratul General pentru Imigrări are în administrare, la nivel național, șase Centre Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil, la Timișoara, Șomcuta Mare – judeţul Maramureș, Rădăuți – județul Suceava, Galați, Giurgiu și București. Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări a căutat să identifice însă spații proprii sau altele care să necesite o reabilitare cu costuri mai reduse, fiind identificate trei noi locații la Câmpulung Muscel, judeţul Argeș, Tășnad, judeţul Satu Mare și Bumbești-Jiu, judeţul Gorj. Capacitatea totală de cazare în aceste spații va fi de aproximativ 550 de locuri, dispuse astfel: 250 la Câmpulung Muscel și câte 150 la Tășnad și Bumbești-Jiu. “Aceste locații se vor folosi pentru noua destinație numai dacă va fi cazul, în condițiile în care, în prezent sunt șase centre funcționale care au o capacitate de aproximativ 1.500 de locuri destinate persoanelor care solicită o formă de protecție în România. La această dată, gradul de ocupare este de aproximativ 15%. Centrele Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil au competențe în ceea ce privește primirea, înregistrarea și procesarea cererilor de azil. Solicitanții de azil care nu dispun de mijloace materiale de întreținere pot fi cazați în aceste spații până la soluționarea cererii de azil. În fază administrativă, procedura de acordare a unei forme de protecție în România are o durată de 30 de zile”, transmite IGI printr-un comunicat oficial.
Aceste demersuri ale Inspectoratului General pentru Imigrări au loc ca urmare a Deciziilor UE din data de 14 septembrie 2015 când Consiliul Uniunii Europene a adoptat cu unanimitate de voturi Decizia (UE) 2015/ 1523 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei, obligația acceptării unui număr de 1705 persoane care să fie relocate intra UE din Italia și Grecia, într-o perioadă de 24 de luni de la data publicării, respective 15 septembrie 2015.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here