Ceremonial în memoria Eroilor din decembrie 1989

570

La 26 de ani de la Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii autorităţile gorjene au organizat un ceremonial evocator – civil, militar şi religios, în memoria eroilor din decembrie 1989. Manifestarea s-a desfăşurat în Piaţa Prefecturii din centrul municipiului Târgu-Jiu şi a debutat cu intonarea Imnului Naţional, Te Deum şi alocuţiuni de deschidere.

Pe data de 22 decembrie s-au împlinit 26 de ani de la victoria Revoluţiei Române. Cu această ocazie, autorităţile judeţene din Gorj au organizat un ceremonial evocator – civil, militar şi religios, în memoria eroilor din decembrie 1989. Evenimentul a avut loc coroane eroiîn Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu şi a debutat cu intonarea Imnului Naţional, Te Deum şi alocuţiuni de deschidere. Unul dintre tinerii jertfiți la Revoluția din 1989 a fost sublocotenentul Cătălin Grigore Haidău, născut la 25 iulie 1970. Avea să devină erou la Braşov, în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989. Ultimele lui cuvinte au fost: „Acoperiţi-mă cu foc, intru în luptă!”. La 26 de ani de la Revoluție, tatăl eroului gorjean, Grigore Haidău, a ținut un discurs emoționant în Piața Prefecturii eroi revolutieGorj: „Eroi şi martiri sunt pentru neam, ceea ce sunt profeţii pentru religie şi sfinţii pentru biserică. Ei sunt verigile prin care se leagă lanţul veşniciei naţionale. Pământul sfânt al neamului românesc, întru mărire şi dăinuire, şi-a luat din nou tributul de jertfă şi sânge, tânăr şi viguros, în zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989”.
Statisticile oficiale relevă faptul că la Revoluţia din 1989 şi-au pierdut viaţa 1.142 de persoane, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi.
haidauAlocuţiuni evocatoare au susţinut: prefectul Alin Văcaru, primarul Florin Cârciumaru şi preşedintele Consiliului Judeţean – Ion Călinoiu. „Au trecut 26 de ani de cânt eroii din 1989 ne-au lăsat cea mai de preţ moştenire: libertatea şi dreptul de a ne decide singuri viitorul. Revoluţia Română va rămâne pentru totdeauna un moment unic în istoria ţării noastre, pentru că eroismul şi spiritul de sacrificiu al românilor au reprezentat piatra de temelie a democraţiei mult aşteptate”, a declarat primarul Florin Cârciumaru.
eroi revolutie2Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor” – Regina Maria filiala Gorj şi Şcoala Populară de Artă au susţinut un program de colinde.
În final s-a intonat Imnul Eroilor, s-au depus coroane şi jerbe de flori la Placa Memorială din Piaţa Prefecturii, manifestarea încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here