Cetăţenii din Rovinari, sfătuiţi să voteze legal

415

Poliţiştii şi jandarmii din oraşul Rovinari au desfăşurat în cursul zilei de 14 noiembrie o acţiune de informare a populaţiei cu privire la campania desfăşurată la nivel naţional sub egida „Tu decizi! Votează legal!”.

În cursul zilei de miercuri, patrule mixte formate din poliţişti de proximitate din cadrul Poliţiei Oraşului Rovinari şi jandarmi ai Detaşamentului 5 Jandarmi Rovinari au desfăşurat activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor, în cadrul campaniei “Tu decizi! Votează legal!”. „Cetăţenilor cu drept de vot din oraşul Rovinari le-au fost adresate recomandări de a respecta legislaţia electorală în vigoare şi le-au fost prezentate principalele sancţiuni contravenţionale şi penale la care se expun în situaţia în care nu respectă prevederile legale în domeniu. Totodată, pentru promovarea mesajului campaniei, cetăţenilor le-au fost distribuite flyere, iar la sediile principalelor instituţii publice a fost postat afişul campaniei. Astfel de activităţi vor continua pe perioada întregii campanii electorale şi în celelalte oraşe şi localităţi din judeţul Gorj”, a precizat Daniel Tică, purtător de cuvânt al IPJ Gorj.

Mita electorală, pedepsită cu închisoarea
Reamintim că în perioada 09 noiembrie-09 decembrie a.c., la nivel naţional se desfăşoară campania de informare „Tu decizi! Votează legal!”ce are drept scop informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor români cu drept de vot asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare. Conform Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008 promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte. Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare. Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri. Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here