Actualitate

Chirii mai mici pentru târgujienii cu ANL-uri

 | 07 aprilie 2017, 00:10 | 0 comentarii | 

Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuinţe ANL vor fi diminuate şi vor fi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie, stabileşte o Ordonanţă adoptată miercuri de Guvern. Modificările aduse au scopul să asigure protecţia socială persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei, astfel: maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară; maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depăşeşte 100% salariul minim brut pe ţară garantat în plată; maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depăşeşte 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 de lei.
“La ora actuală, la nivelul municipiului Târgu-Jiu sunt date în folosinţe un număr de 380 de unităţi locative de tip ANL, fie că vorbim de garsoniere sau de apartamente. Din numărul total, sunt 20 de garsoniere care au fost cumpărate, restul fiind locuinţe de către chiriaşi care achită lunar o chirie. De altfel, în zona Narciselor, mai avem două blocuri în construcţie care vor avea 40 de unităţi locative de tip ANL”, a declarat Loredana Covei, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
De asemenea, prin actul normativ adoptat de Guvern în această săptămână, se ponderează chiriile şi cu un coeficient care ţine cont de anul de recepţie a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, şi urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016. Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii este principalul program implementat de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe construite prin ANL şi destinate închirierii, persoane care nu îşi permit să cumpere sau să închirieze o locuinţă de pe piaţa liberă.
I.M.

Semnatura eletronica CertDigital
Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL