Ciurel, îngrijorat de strategia energetică a lui Iohannis care scoate cărbunele din schemă

513

Managerul Complexului Energetic Oltenia(CEO), Laurenţiu Ciurel, trage un serios semnal de alarmă în legătură cu strategia energetică a noului preşedinte al ţării, Klaus Iohannis, care prevede că noul ales susţine înlocuirea energiei convenţionale, adică a energiei produse pe cărbune, gaz şi hidrocarburi cu energia obţinută din resurse regenerabile, adică energia eoliană, fotovoltaică şi cea pe bază de apă. Ciurel susţine că a studiat programul electoral al candidatului ACL, publicat abia joi, şi a văzut că la unul dintre capitole, actualul ales a pus în plan secundar energia pe bază de cărbune, preferând energia regenerabilă. Strategia electorală a lui Iohannis a fost diferită de cea a contracandidatului său, premierul Victor Ponta, cel din urmă susţinând energia pe cărbune şi rămânerea în picioare a CEO pentru următorii 30 de ani.

Laurenţiu Ciurel a declarat ieri în faţa jurnaliştilor, la Rovinari, că nu poate să-şi facă prea mari planuri de viitor atâta timp cât opiniile a doi oameni importanţi de la cârma statului, legate de energie, sunt diametral opuse. Ciurel s-a referit la strategia energetică din programul electoral al preşedintelui Iohannis care merge pe înlocuirea energiei pe gaz, cărbune şi hidrocarburi pentru energia verde şi la strategia premierului Ponta care susţine energia pe bază de cărbune. “Eu nu pot să văd activitatea acestei companii decât într-un context, într-un cadru legislativ. După cum ştiţi, primul ministru şi Guvernul s-au declarat în favoarea cărbunelui, ultima dată, acum două săptămâni, atunci când am semnat acel megacontract cu chinezii, când s-a spus că CEO va exista 30 de ani pentru că este nevoie de cărbune. Asta este una dintre strategii.. Acum trebuie să vedem şi cea de-a doua, asta deoarece avem un nou preşedinte care are un program electoral diferit legat de producerea energiei. Eu am avut curiozitate să-i citesc programul cu atât mai mult cu cât problema cărbunelui tinde să devină problemă de securitate naţională. Vroiam să văd ce scrie cu privire la energie. Există însă un capitol, la pagina 22, în programul preşedintelui unde scrie: «Voi susţine(n.r. Klaus Iohannis) măsurile de dezvoltare a alternativei la energia convenţională prin dezvoltarea resurselor energetice regenerabile». Acum trebuie să vedem în ce măsură, două poziţii deja exprimate, una a preşedintelui alta a primului-ministru, vor putea merge spre o convergenţă. Probabil că se va explica faptul că fără cărbune, şi doar pe regenerabile, nu se poate şi cum vor fi armonizate”, a explicat, îngândurat, Ciurel.
“Dacă la nivel naţional se va lua o decizie că se va merge pe regenerabile şi se va renunţa la cărbune, putem face noi ce-om face că nu mai putem schimba nimic. Dacă se merge pe varianta primului ministru 30 de ani nu vom avea probleme, dacă nu.. Dumnezeu cu mila”, a completat managerul CEO.

Decarbonizarea, stategia UE
Ciurel susţine, de asemenea, că pericolul vine şi din Uniunea Europeană unde se vorbeşte mult despre decarbonizare. “Doar noi şi Polonia susţinem energia pe cărbune, nemţii importând cărbune din Rusia, chiar 11 milioane de tone anul trecut”, subliniază Ciurel.
Aceste lucruri şi strategia lui Iohannis îl îngrijorează pe managerul CEO. “Sigur că mă îngrijorează ca trăitor al acestei zone este un semnal de alarmă. Pe de altă parte sunt convins că orice om raţional ia în calcul că fără cărbune nu se poate. Toate celelalte surse sunt foarte inflexibile şi variabile astfel că energia pe cărbune este cea mai sigură. Poate să nu fie vânt, nu e soare şi dacă e secetă nu e nici apă şi dacă e secetă mare nu merge nici energia nucleară. Atunci fără cărbune chiar nu se poate”, a completat Ciurel care speră într-o armonizare a stategiilor de la vârful ţării.
“Nu oprirea cărbunelui este soluţia pentru a se opri poluarea, ci investiţiile de mediu. Of-ul nostru este că numai noi le avem, numai noi le-am făcut, numai noi plătim costurile lor şi merg ceilalţi toţi, noi stăm”, a mai subliniat managerul CEO.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here