Ciurel, un nou dosar penal pentru contracte de asistență juridică. Avocatul personal al fostului manager – 30.000 euro de la CEO

720

În timp ce fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, își numără NUP-urile pe care le-a primit, în ultima vreme, de la procurori, alte plângeri penale sunt înregistrate la unitățile de Parchet, pe numele său, în legătură cu presupuse infracțiuni prin care a fost prejudiciată compania energetică. Două contracte de asistență juridică, parafate de Ciurel, în 2014, cu un avocat din Craiova, cunoștință mai veche a sa, care-l reprezentase cu ani în urmă în procesele cu fostul CE Rovinari, fac obiectul unei cauze penale cercetată, în prezent, de procurori, la sesizarea administrației CEO.

Un litigiu bănos
Rețeta aplicată de Laurențiu Ciurel în încheierea contractelor de asistență juridică cu Casa de avocatură Șova, care i-au adus fostului director al Complexului Energetic Rovinari un dosar penal în care este judecat, alături de nume grele din politică, pentru un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei, a fost pusă în practică de acesta și în vremea când era manager al CEO. Valoarea serviciilor juridice a fost, incomparabil, mai mică, dar povestea a ajuns tot pe masa procurorilor care trebuie să decidă dacă acestea au fost contractate ilegal sau nu.
În februarie 2008, fostul CE Turceni a încheiat un contract de 220 de milioane euro, pentru montarea a patru instalaţii de desulfurare, cu Austrian Energy, devenită între timp Austrian Energy & Environment & Co KG (AE&E)Austria. După finalizarea lucrărilor, în 2013, firma austriacă a cerut restituirea unor echipamente electrice, a căror valoare depășea 590.000 euro. Noua companie, înființată între timp, CE Oltenia, a admis faptul că trebuie să înapoieze o parte din echipamente, cele care nu erau menționate în documentații, cu excepția unor sisteme de cablare pe care compania le achitase şi mai avea de plătit către concernul austriac doar 170.000 euro. Dacă, inițial, se ajunsese la o înțelegere amiabilă, în final acordul a căzut și s-a ajuns ca litigiul comercial să fie soluționat de Curtea de Arbitraj.

Apărătorul lui Ciurel, 130.000 de lei din două contracte cu CEO
Dosarul a fost înregistrat la Curtea a Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Dolj, în februarie 2014, CEO fiind reprezentată de un expert arbitral și o casă de avocatură. Compania a pierdut procesul și peste 20.000 euro plătiți celor care trebuiau s-o apere în litigiul cu firma austriacă. De fapt, potrivit unor surse judiciare, tocmai aici ar fi problema sesizată, de puțin timp, procurorilor.
Pe 23 iulie 2014, între CEO, reprezentat doar de Laurențiu Ciurel, și Mihail Neagoe, avocat din Craiova, expert arbitral, are loc o negociere în care procentul perceput ca onorariu este raportat la 593.000 euro, suma cerută de Austrian Energy & Environment & Co KG și nu la 170.000 euro, cât considera CEO că-i avea de plătit firmei austriece. În final, cele două părți, Ciurel și Neagoe, cad de acord ca onorariul expertului arbitral să fie de 17.790 euro, adică 78.276 de lei, contractul fiind încheiat în aceeași zi. Între clauzele obligatorii ale contractului trebuie amintită una care prevede că, “în situația în care litigiul nu se finalizează în fața adjudecatarului și va fi înaintat spre soluționare la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, contractul urmează a fi renegociat”. Banii au fost virați de CEO peste 7 zile, adică pe 30 iulie, însă compania a mai încheiat un contract, pentru reprezentare în același litigiu la Curtea de Arbitraj Craiovacu casa de avocatură Piperea și asociații, pentru alți 3.000 euro.
Cu toate astea, la Curtea a Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Dolj compania energetică a pierdut procesul cu firma austriacă și a fost obligată să plătească şi cheltuielile avocaţilor acestora, adică alți 28.000 euro, la care s-au adăugat costuri cu paza echipamentelor electrice, în valoare de 13.000 euro.
Cauza a ajuns, în final, la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris așa că Laurențiu Ciurel a încheiat o nouă negociere și un nou contract cu avocatul Mihail Neagoe, pe 5 noiembrie 2014, iar cei 51.587 de lei, stabiliți drept onorariu, au fost plătiți cinci zile mai târziu.
La toate aceste sume se adaugă și o taxă de complet arbitraj de 22.000 de dolari pe care CEO a plătit-o pe 3 decembrie 2014. Cum era de așteptat, procesul a fost pierdut și, pe lângă suma datorată firmei austriece, CEO a trebuit să plătească alte zeci de mii de euro cheltuieli și asistență juridică.
Procurorii investighează, în prezent, și modul în care a ajuns Laurențiu Ciurel să negocieze reprezentarea juridică la curțile de arbitraj din țară și străinătate cu avocatul Mihail Neagoe, în condițiile în care este știut faptul că fostul decan al Baroului Dolj l-a apărat, în 2009-2010, pe fostul manager în procesele pe care acesta le-a avut cu CE Rovinari.
George Constantin

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here