Complexul de Chimizare a Lignitului, alternativă la disponibilizările din CEO

416

Reprezentanţii unei firme din Braşov au realizat un proiect la jumătatea anului trecut, care odată implementat la Complexul Energetic Oltenia, în special în zona Motru, ar reduce semnificativ atât actualele disponibilizări, cât şi viitoarele. Cel puţin de părerea aceasta se arată o parte a liderilor de sindicat din zona respectivă, care au făcut deja adrese la CEO pentru ca structura să ia în calcul studiul de prefezabilitate realizat deja de Eco Solution SA, firmă cu experienţă de peste două decenii în industria de petrol şi petrochimie. Studiul în cauză se află pe masa oficialilor din CEO, deja de anul trecut, şi a fost ridicat la discuţiile pe marginea noului CCM din CEO, de către unii lideri de sindicat, care văd în implementarea acestui proiect o alternativă la concedieri.

Intenţia braşovenilor este de a realiza cât mai curând un Complex pentru Chimizarea Lignitului în Motru, oraş care este afectat de şomaj. La baza proiectului se află intenţia Ministerului Economiei şi a Departamentului pentru Energie de valorificare a cărbunelui din bazinul Oltenia, desemnând astfel această firmă din Braşov cu realizarea studiului în cauză. La momentul respectiv, Departamentul pentru Energie era condus de Răzvan Nicolaescu care avea în derulare un proiect, care privea găsirea de soluţii pentru cărbunele din Gorj, avizând studiul în valoare de 100.000 euro. Acesta s-a realizat şi s-a depus în 4 iulie 2014 la minister, dar, potrivit reprezentanţilor Eco Solution de aici nu s-a primit niciun răspuns nici până în prezent. Firma a luat astfel legătura direct cu CEO, dar şi cu sindicatele din companie arătându-le oportunitatea proiectului. Liderii care au pus mâna iniţial pe proiect, l-au aşezat la păstrare, nedându-i niciun fel de importanţă, la fel ca reprezentanţii administraţiei. Asta deşi, cărbunele la CEO zăcea în depozite până se deteriora sau apărea fenomenul de autoaprindere. “Complexul de Chimizare a Lignitului Motru-Târgu-Jiu urmează să suplinească o parte a producţie chimice şi petrochimice, dezafectate după 1990, mai cu seamă prin cooperarea cu Oltchim Râmnicu-Vâlcea şi cu Direcţie Petrochimică Bradu din Piteşti”, se arată în studiu.

Nu se doreşte însă realizarea acestui Complex
Reprezentanţii Federaţiei “Univers” care au ridicat problema realizării acestui proiect, chiar recent, cu precădere Sindicatul Solidaritatea 2013 Motru, care a făcut adrese repetate la CEO şi la Departamentul pentru Energie, cred că nu se doreşte implementarea acestuia nici de către Guvern şi nici de conducerea companiei. Asta deşi, acest Complex ar duce la crearea a 12.000 de locuri de muncă, ar anula disponibilizările şi ar salva cărbunele, printr-o metodă ecologică. În vara acestui an, personalul din CEO se va reduce cu 2133 de angajaţi, urmare a concedierilor, şi cu siguranţă, structura va mai fi afectată de un alt val, probabil anul viitor.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Toate bune si frumoase in teorie.Practic OLTCHIM este spre lichidare, iar petrochimia ,,romaneasca” cu care sa se coopereze in productie, nu mai exista!Asa ca, in Gorj fie se dezvolta ca alternativa economica agricultura si se pleaca pe calea ,,Clujului” cu industria (si serviciile industriale), fie va deveni ca si inainte, locul in care, se aduc ,,cainii” din tara, ca sa moara de foame.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here