Conducerea SLPR Gorj, faţă în faţă cu prefectul Alin Văcaru

455

Prima zi a săptămânii i-a găsit pe membrii Biroului Executiv al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România în stradă. În frunte cu preşedintele SLPR Gorj, Radu Bălan, poştaşii au protestat în faţa Prefecturii Gorj, fiind invitaţi de către prefectul Alin Văcaru la o discuţie. Reprezentantul Guvernului în teritoriu şi-a arătat disponibilitatea pentru a-i sprijini pe poştaşi.

La nivelul Poştei Române există riscul declanşării unui conflict social, motivat de neavizarea, de către Ministerul Finanţelor Publice, a bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2015. Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România consideră că Ministerul Finanţelor face un abuz şi dovedeşte rea-credinţă. Tocmai de aceea, sindicaliştii au declanşat proteste în întreaga ţară, membrii SLPR Gorj pichetând, luni, prefectura. „Ne-am adunat aici Biroul executiv al SLPR Gorj şi un număr restrâns de 15 lucrători poştali. Datoria noastră este să facem un protest cum fac toţi colegii noştri din ţară pentru neaprobarea bugetului de venituri pe anul 2015. S-a produs o rectificare în 2014, dar în momentul de faţă răspunsul Ministerului de Finanţe a fost negativ. Vom picheta toate prefecturile din ţară, iar dacă nu se va rezolva problema cred că va fi un miting la Bucureşti şi vom merge până la încetarea lucrului”, a precizat Radu Bălan, protest postasi (2)preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România.
Prefectul Alin Văcaru i-a invitat pe protestatari în incinta Prefecturii Gorj pentru a purta un dialog. La final, reprezentantul Guvernului în teritoriu a promis că va face demersurile necesare pentru a-i ajuta pe poştaşi. „Ne-au mai solicitat ca şi în Comisia de Dialog Social să punem în discuţie acest subiect pe ordinea de zi. Am ascultat care sunt problemele referitoare la Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe 2015. Le-am promis că voi face toate demersurile la Ministerul Finanţelor, cât şi la Poşta Română, să vedem unde s-a blocat avizarea acestui buget şi căutăm soluţia, astfel încât să fie mulţumiţi. Eu sunt convins că este vorba despre o lipsă de comunicare, pentru că ceea ce au păţit dumnealor, eu am trecut prin astfel de lucruri la Minprest; trebuie luat un memorandum şi trebuie luate toate avizele respective şi trecute prin Hotărâre de Guvern”, a declarat prefectul Alin Văcaru.

Nemulţumirile poştaşilor
În cursul lunii septembrie a anului trecut (2014) CN Poşta Română a solicitat argumentat o rectificare a BVC pentru anul 2014, mai precis în data de 26.09.2014. Solicitarea Poştei Române a fost însoţită, aşa cum prevăd procedurile, de bugetul rectificat pentru 2014 şi de previziunea bugetară pentru 2015 şi 2016. „Cu toate aceste documente în faţă, Ministerul de Finanţe, prin domnul Răceu Ioan, director, a dat aviz favorabil bugetului Poştei Române şi astfel BVC-ul a fost rectificat prin HG nr. protest postasi (3)886/15.10.2014; Urmare aprobării bugetului rectificat, la nivelul CN Poşta Română, a avut loc o negociere, între sindicatul legal reprezentativ, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, şi conducerea executivă a companiei, prin care s-a stabilit creşterea salariilor angajaţilor cu suma de 100 lei brut; Această creştere salarială era acoperită şi pentru anul 2015 şi 2016, fiind inclusă în bugetul previzionat ce a fost prezentat odată cu bugetul rectificat pentru 2014”, a explicat Radu Bălan, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România.
La începutul anului 2015, Poşta Română a întocmit BVC pentru 2015 la nivelul la care îl depusese odată cu rectificarea BVC 2014, şi l-a prezentat, spre avizare, Ministerului Finanţelor. Răceu Ioan, director în Ministerul de Finanţe, a refuzat să avizeze bugetul – spun reprezentanţii SLPR – pe motiv că acesta prevede, la fondul de salarii, o creştere mai mare decât indicele mediu de creştere a preţurilor, prognozat pentru 2015, respectiv 2,2%! „În aceste condiţii Poşta Română nu are buget aprobat pentru 2015 şi este obligată să se încadreze cu cheltuielile la 90% din bugetul anului 2014, ceea ce înseamnă că salariaţii sunt ameninţaţi de o diminuare a salariilor cu circa 10%, lunar, prin impunerea de zile neplătite; Comportamentul domnului Răceu Ioan este cu atât mai supărător şi mai contrariant cu cât Poşta Română şi salariaţii ei, reprezintă, împreună un contributor important la bugetul consolidat de stat, plătind peste 100 milioane euro anual, contribuţii, impozite şi TVA!”, mai spune sindicalistul Bălan.
protest postasi (4)Numai din creşterea de 100 de lei pentru fiecare angajat al Poştei Române, bugetul consolidat de stat beneficiază de o suma de cca 20 milioane lei anual, din contribuţii, impozite şi TVA, bani pe care lucrătorii poştali îi produc lucrând în piaţa concurenţială, iar prin avizarea bugetului Poştei, Ministerul Finanţelor şi bugetul statului încasează bani, nu sunt puşi la plată!
Poşta Română şi salariaţii ei, nu primesc şi nu au primit din partea statului român, niciun ajutor bănesc şi nicio subvenţie, deşi Poşta Română este obligată să asigure serviciul universal, suportând astfel costuri, ce nu au de unde fi recuperate, de multe milioane euro anual.
În acest context, spre a preîntâmpina un conflict social justificat, ce ar putea izbucni odată cu dispunerea măsurilor de reducere a salariilor poştaşilor, sindicaliştii cer reanalizarea proiectului de buget al Poştei Române, ţinându-se cont de avizarea favorabilă dată în octombrie 2014, şi să avizeze favorabil bugetul pentru anul 2015, la nivelul la care a fost prezentată şi aprobată previzionarea bugetului CN Poşta Română, în 2014, pentru 2015 şi 2016.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here